Nyhed

Ny mærkningsordning: Friluftsrådet lancerer Vinterbadepunkt

vinterbadepunkt
Fra denne vinter kan du hoppe i havet fra en dansk strand eller havn med garanti for høj badesikkerhed og rent badevand. Mærkningsordningen Badepunkt udvides nu med Vinterbadepunkt.

I sommeren 2018 kunne tre danske kommuner for første gang hejse flaget Badepunkt på badesteder, som gav gæster garanti for rent badevand, høj badesikkerhed og særlige natur- og friluftsoplevelser.

I 2021 var antallet af strande, søer eller havne med mærkningsordningen Badepunkt vokset til 51 strande og havne landet over.

Nu udvider Friluftsrådet, som driver mærkningsordningen Badepunkt, med Vinterbadepunkt.

Som navnet antyder, er den nye mærkningsordning et kvalitetsstempel målrettet de mange danskere, der holder af et dyp i bølgerne, når kalenderen står på vinter.

"Vinterbadeklubber skyder op som paddehatte i disse år, og vi oplever en stor interesse for vinterbadning. Men hidtil har der ikke været nogen ordning i Danmark, der garanterer vinterbadere, at der, hvor man hopper i, er badesikkerheden og kvaliteten af vandet er i orden. Det vil vi gerne give danskerne," siger direktør i Friluftsrådet, Winni Grosbøll.

Ligesom det var tilfældet, da Badepunkt blev lanceret, kører også Vinterbadepunkt i første omgang som et pilotprojekt. Det vil sige med et begrænset antal strande og havne, der skal være med i udviklingen af den nye ordning, afprøve kriterier og gøre sig erfaringer i løbet af badesæsonen 2021/2022.

Det er et krav for at kunne hejse Vinterbadepunkt-flaget, at der i løbet af vinteren bliver taget vandprøver med maksimalt 30 dages mellemrum og naturligvis at prøverne viser en høj vandkvalitet. Friluftsrådet vil i pilotfasen dog især have fokus på badesikkerheden.

8 gode vinterbaderåd

FØR DU GÅR I VANDET
1. Tjek badeforhold og kend redningsudstyret
2. Pas på is på trappe og bro
3. Sænk kroppen roligt ned i vandet
4. Bad aldrig alene

NÅR DU ER I VANDET
5. Træk vejret roligt
6. Hold øje med hinanden
7. Hold dig tæt ved trappe eller bro
8. Svøm aldrig under isen

Kilde: Rådet for Større Badesikkerhed

"Badning om vinteren er lidt mere ekstremt end i sommervejr, så det er ekstra vigtigt, at stederne tager de sikkerhedstiltag, der er behov for på den specifikke strand eller havn. Udover redningskranse kan det være skiltning af lokale forhold, hvis der er eksempelvis en særlig stærk understrøm ved netop dén strand, eller at der bliver foretaget en risikovurdering omkring for eksempel is på broer," siger konsulent i Friluftsrådet, Sune Møller Petersen.

Vinterbadning er populært 

De tre badesteder, der er med i pilotfasen, ligger alle i Langeland Kommune og er henholdsvis Lohals Strand, Rudkøbing Badeanstalt og Bagenkop Havnebassin.

"Kysten og havet bliver brugt rigtig meget her på Langeland, også om vinteren. Så vi vil gerne kunne tilbyde både sommerhusgæster og folk, der bor på øen, en ordning, der fortæller dem, at her er vandet rent og det er sikkert at bade," siger Sidsel Skeller Kristoffersen fra Natur og Miljø i Langeland Kommune.

De tre udvalgte steder på Langeland, hvor Vinterbadepunkt-flaget kommer til at vejre, er udvalgt efter dels deres geografiske placering på den lange ø, dels efter hvor mange mennesker, der kommer der.

"I Bagenkop er der en meget aktiv vinterbadeklub, så blandt andet af den grund er der et højt publikumstryk, som gjorde det naturligt for os at udvælge Bagenkop Havnebassin som Vinterbadepunkt," siger Sidsel Skeller Kristoffersen.

badepunkt
Badepunkt er en nordisk mærkningsordning for badesteder med rent badevand, høj badesikkerhed, basal infrastruktur og med mulighed for særlige frilufts-, natur- eller kulturoplevelser.

At flaget er hejst ved en vinterbadeklub, betyder ikke, at man skal være medlem af klubben for at hoppe i det kolde havnevand. Der kan være nogle faciliteter som for eksempel sauna, der ikke er offentlige tilgængelige, men det er gratis for alle at hoppe i det kolde vand fra alle de badesteder, der er med i ordningen.

De tre Vinterbadepunkter på Langeland hejste flaget for den nye mærkningsordning i weekenden. Vinterbadepunkt-sæsonen 2021/22 strækker sig frem til maj 2022. 

Person på sup-board i bynært farvand
Havet gemmer på mange skjulte skatte og masser af aktivitetsmuligheder. Her kan du dykke ned i de mange muligheder, der findes ved de danske kyster, og få inspiration til gode oplevelser nær dig.