Pressemeddelelse

Markant medlemsfremgang hos friluftsforeninger

vandring
Danskerne er vilde med friluftsliv - og ikke mindst vilde med at dyrke friluftsliv sammen med andre. En lang række friluftsforeninger oplever medlemsfremgang og det glæder Friluftsrådets formand Annesofie Bjerre.

15 ud af de 18 organisationer, der får driftstilskud fra Udlodningsmidler til friluftsliv har haft medlemsfremgang det seneste år. Det er blandt andet lystfiskere, fuglekiggere, jægere og vandrere der tilsammen er blevet 4000 flere i løbet af det seneste år. I top ligger Danmarks Civile Hundeførerforening, der har fået knapt 1000 nye medlemmer og Dansk Ornitologisk Forening har fået omkring 600 nye medlemmer. 

Medlemsfremgangen glæder Friluftsrådets formand Annesofie Bjerre: 

"Der er en tydelig efterspørgsel på friluftsliv og på at dyrke det i en forening sammen med andre. Det er positivt fordi foreningerne bidrager til fællesskab og den sociale sundhed. Det får mange til at fastholde de nye aktiviteter og sunde vaner, når man dyrker aktiviteter og tager ud i naturen sammen med andre" siger hun. 

Under corona-nedlukningerne fik mange flere danskere øjnene op for friluftsaktiviteter som vandring og lystfiskeri. Og nu afspejler interessen sig i medlemstal hos mange af friluftsorganisationerne. Det gælder også i Danmarks Civile Hundeførerforening, hvor medlemstallet er steget som følge af mange nye hundeejere. 

"Man får mulighed for at træne sin hund og møder andre hundeejere, som man kan tage ud sammen med. Det giver sammenhold og fællesskab om aktiviteten. Man bliver klogere på alt det, der hører med til at være hundeejer og får vejledning og oplysning om for eksempel, hvordan man må færdes i naturen" siger Jan E. Nielsen, forretningsfører i Danmarks Civile Hundeførerforening.

Friluftsliv i foreninger øger sikkerhed og god adfærd

Når mange melder sig ind i foreningerne er det også positivt af andre grunde. Mange grønne foreninger er med til at vedligeholde naturområder og faciliteter. Foreningerne arbejder også aktivt for at formidle regler i naturen, sikkerhed, korrekt brug af udstyr og god adfærd til deres medlemmer. 

"Det frivillige foreningsliv er med til at sikre, at vi bruger naturen på en måde, der er bæredygtig. Derfor er jeg superglad for den tendens til, at danskerne dels dyrker mere friluftsliv og dels gør det i foreningsregi" siger Annesofie Bjerre.  

Friluftsrådet har 89 medlemsorganisationer i alt. En del af dem får driftstilskud fra puljer under idræt (under DIF) eller børn og unge (under DUF), mens organisationer som Cyklistforbundet, Havhøst, Danske Tursejlere, Danmarks Jægerforbund og Dansk Vandrelaug får hører under Friluftsrådet. 

Organisationerne, der får driftstilskud fra Friluftsrådet, har tilsammen 190.000 medlemmer.