Nyhed

Lisbeth Maria er frivillig i Friluftsrådet: ”Det bør være en menneskeret at have natur tæt på”

Lisbeth Maria fr Roskilde
Lisbeth Maria Hansen har de sidste tre år været aktiv i Friluftsrådet Roskilde. I Friluftsrådet får hun en platform til at sætte friluftsliv i en rig natur på dagsordenen. For Lisbeth Maria er adgang til naturen nemlig en mærkesag, og derfor engagerer hun sig i den lokale dialog om, hvordan friluftsliv og naturforvaltning kan gå hånd i hånd.

Lisbeth Maria Hansen er medlem af Dansk Islandshesteforening, og som rytter ved hun alt om, hvilke muligheder og udfordringer, der er for at opleve naturen på hesteryg. Derfor er Lisbeth Maria blevet en aktiv spiller i sit lokale friluftsråd, for hun vil gerne være med til at sikre gode muligheder for friluftsliv i fx urørt skov og naturnationalparker med hegn og græssende dyr.

Friluftsrådet har 23 lokale friluftsråd, hvor 200 frivillige er engageret i at skabe de bedste muligheder for friluftslivet i landets 98 kommuner.

Lisbeth Maria er formand for Friluftsrådet Roskilde, og her får hun et netværk og opbakning fra andre frivillige, og så er hun er glad for at være en del af en stor og mangfoldig organisation.

 Hvorfor har du valgt at blive frivillig i Friluftsrådet?

”Jeg har som rytter oplevet flere udfordringer med at ride i naturen, og derfor er jeg blevet frivillig i Friluftsrådet. Vi skal hele tiden arbejde for den bedst mulige adgang til naturen, og selvom jeg er rytter, så er mit fokus at varetage friluftslivets interesser bredt set,” fortæller Lisbeth Maria.  

Vi skal have mere sammenhængende natur

Lisbeth Maria kan godt lide at have fingeren på pulsen og følge med i, hvad der sker i hendes lokalområde. Derfor forsøger hun og resten af bestyrelsen at være på forkant, når ny natur eller forvaltning af naturen er på dagsordenen i Roskilde og omegn.

5 gode grunde til at være med
  • Du får bedre mulighed for at sætte din forening/klubs projekt eller mærkesag på den politiske dagsorden.
  • Når vi går sammen, kan vi bedre tale friluftslivets sag og få politikerne til at lytte
  • Du bliver en vigtig spiller i et lokalt netværk med mange natur- og friluftsinteresserede.
  • Du bliver en del af et socialt fællesskab, der har det sjovt sammen
  • Du får ny viden og kendskab til nye spændende projekter og støttemuligheder

Hvad laver du som frivillig i Friluftsrådet?

"Jeg arbejder for, at vi har en stærk lokal stemme, og derfor er vi opsøgende og får en dialog igang, hvis vi kan se, at der sker noget i vores område, som rummer potentiale for en rigere natur eller kan begrænse mulighederne for friluftsliv. Vi har fx været meget aktive i forbindelse med den kommende Naturnationalpark Bidstrupskovene, hvor indhegning vil udfordre friluftslivet her hos os", siger Lisbeth Maria

I Friluftsrådet oplever Lisbeth Maria, at der er gode muligheder for at få indflydelse på den lokale friluftspolitik og naturforvaltning. Det mandat bruger hun fx på at arbejder for flere sammenhængende naturområder og mere natur, der hvor folk bor.

”I nogle kommuner er der en vision om, at der ikke må være mere end 5 min. til naturen fra ens bopæl. Det skal vi arbejde for kommer til at ske i alle kommuner, for der er en tydelig sammenhæng mellem hvor langt vi har til naturen og hvor ofte vi kommer ud i den”, forklarer Lisbeth Maria.

Hvis du skal komme med en anbefaling om, hvorfor man skal blive en del af Friluftsrådets lokale arbejde, hvad vil du så fremhæve?

”Som frivillig i Friluftsrådet er man ikke så nem at komme uden om, og det er ret tilfredsstillende at blive hørt. Jeg bliver også klogere, fordi vi er så mange organisationer, som mødes. Det gør, at vi får en bedre forståelse for hinanden og kan finde solidariske løsninger, som der er opbakning til", fortæller hun.

Vær med i dit lokale friluftsråd

Du kan også få indflydelse i dit lokale friluftsråd og være med til at forbedre mulighederne for friluftsliv, der hvor du bor. Du kan være med på mange forskellige måder, også uden at forpligte dig mange år frem i tiden. Du kan bl.a.

  • Blive aktiv i en lokal bestyrelse
  • Blive aktiv i en temagruppe, som arbejder med afgrænsede indsatser og projekter.
  • Deltage i årsmøder, sommermøder, temaaftener eller lignende og komme med input til det friluftspolitiske arbejde.

I løbet af februar og marts er der årsmøde i dit lokale friluftsråd, hvor der er valg til bestyrelsen og mulighed for at melde sig til forskellige temagrupper. Du kan også bare møde op og blive klogere på, hvad der sker i dit lokale friluftsråd eller komme med ideer til arbejdet. 

Find ud af, hvornår der er årsmøde i dit lokale friluftsråd på: www.friluftsraadet.dk/aarsmoeder

Du kan også allerede nu melde dig som frivillig og få nyheder og invitationer til arrangementer www.friluftsraadet.dk/blivaktiv

Mærkesager i lokale friluftsråd
  • Flere stier, ruter eller faciliteter
  • Mere og bedre natur
  • Forebygge konflikter mellem brugere af et naturområde
  • Påvirke kommunernes naturforvaltning og prioritering af friluftsliv
  • Forbedre muligheder for friluftsliv for personer med nedsat funktionsevne
  • Friluftsliv og klimatilpasning

 

Kontakt
Kim Dabelstein Løwe
Organisationskonsulent
61 15 36 83
portræt af Louise
Kommunikationskonsulent
40 33 74 02