Nyhed

Jubilæumsfejring satte fokus på fremtidens friluftsliv

Friluftsrådet fejrede 75 år med alletiders friluftsliv, da paraplyorganisationen holdt jubilæumskonference onsdag den 19. april. HKH Kronprins Frederik og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen ønskede Friluftsrådet tillykke, og en række oplægsholdere gav deres bud på fremtidens friluftsliv.
På billedet ses Hans Kongelige Højhed, Kronprins Frederik og formand for Friluftsrådet, Lars Mortensen

Der var både plads til lykønskninger, ros og kærlig kritik, da Friluftsrådet onsdag den 19. april fejrede 75 års jubilæum. Paraplyorganisationen brugte anledningen til at reflektere over, hvordan friluftslivet vil udvikle sig i fremtiden, og hvad organisationen kan gøre for at komme på forkant med udviklingen.
En række oplægsholdere gav deres bud på, hvorfor det efter 75 år er vigtigt, som aldrig før, at en paraplyorganisation samler og fremmer friluftslivets interesser. Men først blev Friluftsrådet ønsket tillykke af HKH Kronprins Frederik.

”Sammen repræsenterer I alle de friluftsinteresser, jeg selv og min familie har stor fornøjelse af, hvad enten det er ridning, jagt, sejlads, havsvømning eller cykel-, gå- eller løbeturen i skoven. Ligesom for mange andre børnefamilier er sådanne oplevelser med til at binde os tættere sammen som familie,” sagde HKH Kronprins Frederik.

En insisterende ældre dame

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen takkede også Friluftsrådet for at være en konstruktiv med- og modspiller.

”Friluftsrådet er en ældre dame, der stadig i dag spiller en central rolle, som en vidende, insisterende og ambitiøs samarbejdspartner. Vi har et fælles mål om mere og bedre friluftsliv i Danmark. Tak for engagementet i trekvart århundredes danmarkshistorie. Jeg håber, at I tager endnu et århundrede med,” sagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Friluftsrådets formand Lars Mortensen fortalte i sin tale om, hvordan Friluftsrådet blev stiftet i 1942 i en tid, hvor der var behov for at fokusere på de friluftsglæder, som der trods besættelsen var mulighed for. I dag har Friluftsrådet en anden, men mindst lige så vigtig rolle.

”Man kan godt se friluftslivet som en løsning på nogle af de problemer, vi som samfund slås med: livsstilsygdomme, psykiske sygdomme, stress, ensomhed, fremmedgørelse. Friluftslivet kan være en tråd, der binder mange ender af samfundet sammen, men også binder ender i det enkelte individ sammen,” sagde Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet.

Naturens pris

Hvor Esben Lunde Larsen på vestjysk manér glædede sig over, at ”naturen er gratis og uden skat og moms”, så slog den radikale folketingspolitiker Ida Auken fast, at naturen bestemt ikke skal tage naturen for givet.
”Det kan godt være at naturen er gratis, men det er rammerne for at lave den ikke. Det er faktisk hamrende dyrt at skabe muligheder for natur,” sagde Ida Auken.

Ida Auken gav som hovedtaler Friluftsrådet en række gode råd til, hvordan organisationen fremme friluftsliv ved at udnytte forskellige politiske dagsordener, for eksempel sundhed og økonomisk vækst.
”Der er mange muligheder i sundhedsdagsordenen. Det var rørende for at mig at høre, hvordan veteraner med posttraumatisk stress kunne overvinde deres angst ved brug af naturen. Stress er også et stort område, hvor friluftsrådet skal spille en stor rolle,” fortalte Ida Auken.

Se billederne fra jubilæumskonferencen