Nyhed

Jan er frivillig og vil gerne udvikle flere naturområder

Frivillig friluftsrådet Søhøjlandet
Jan Karnøe har de sidste ti år været aktiv i det lokale Friluftsråd i Søhøjlandet. Det er en stor gevinst for ham at møde andre frivillige med forskellige interesser for natur og friluftsliv.

Friluftsrådet har 23 lokale friluftsråd, hvor 200 frivillige arbejder for at friluftslivet har de bedste muligheder i landets 98 kommuner. Jan er en af dem, og han er drevet af at finde på løsninger for naturen og friluftslivet, som andre mennesker kan få glæde af. 

Jan er medlem af Danmarks Sportsfiskerforbund, og det var da også interessen for fiskeri og vandmiljø, der fik ham til at engagere sig i Friluftsrådets lokale arbejde.

Hvorfor har du valgt at blive frivillig i Friluftsrådet?

”Det var en ambition om at få lokal medbestemmelse og en bedre forbindelse til kommuner og Naturstyrelsen. Den kunne jeg få gennem Friluftsrådet”, fortæller Jan Karnøe.

Jan blev en del af bestyrelsen i Friluftsrådet Søhøjlandet, fordi han overtog pladsen fra et andet medlem af Danmarks Sportsfiskerforbund.

Jeg er blevet klogere

Jan er meget bevidst om, at han blev aktiv i Friluftsrådet for at arbejde for sportsfiskernes interesser, men at han med tiden har fået øjnene op for, at naturen har godt af at blive set bredere end ens særinteresse.

”Det virker bevidsthedsudvidende at blive en del af Friluftsrådets lokale arbejde og få flere perspektiver på ens egen interesse. Jeg er sportsfisker, men arbejder i Friluftsrådet for både organiserede og uorganiserede interesser. Og det synes jeg, giver mening”, fortæller Jan.   

Jan Karnøe har være med i mange år, og det største han har været involveret i, er ideen om en Naturpark ved Klostermølle og Vestbirk Vandkraft. Han er fortrøstningsfuld og fortæller, at der er medvind fra Horsens Kommune.

Hvis du skal komme med en anbefaling om, hvorfor man skal blive en del af friluftsrådets lokale arbejde, hvad vil du så fremhæve?

”Så vil jeg gerne fremhæve, at det er meget tilfredsstillende at arbejde for udvikling af naturområder og skaffe lokal opbakning. Vi kan nemlig se, at der er ganske mange mennesker, som kommer til at få glæde af det”, fortæller Jan. 

Vær med i dit lokale friluftsråd

Du kan også blive en aktiv del af Friluftsrådets lokale arbejde og få indflydelse på friluftslivet i dit område. De lokale friluftsråd arbejder f.eks. med at skabe flere stier, ruter eller faciliteter, bedre adgang til naturen, plads til mere og bedre natur, undgå konflikter mellem brugere af et naturområde og spille ind i kommunens naturforvaltning.

I løbet af de næste måneder holder de lokale friluftsråd årsmøder, hvor der er valg til bestyrelsen og mulighed for at komme med ideer og forslag til, hvad de lokale friluftsråd kan arbejde videre med. Du kan også melde dig til forskellige temagrupper, som arbejder med afgrænsede emner og projekter. For at blive aktiv i bestyrelsen skal du være medlem af en af Friluftsrådets 88 medlemsorganisationer.

Find ud af hvornår der er årsmøde i dit lokale friluftsråd på www.friluftsraadet.dk/aarsmoeder .

Du kan allerede nu melde dig som frivillig på www.friluftsraadet.dk/blivmedlem. Så vil du blive kontaktet.

Det får du og din organisation ud af at være med
  • Netværk og politisk indflydelse i kommunerne og Naturstyrelsen. De lokale friluftsråd er høringsberettiget og bl.a. repræsenteret i de grønne råd, nationalparkråd, skovråd, vandråd, naturnationalparknetværk mv.
  • Arbejde for at flere får glæde af naturen
  • At din sag eller dit projekt kan blive båret frem. Som frivillig forventes det dog, at du repræsenterer det samlede friluftslivs interesser.
  • Flere samarbejdsmuligheder, videndeling og inspiration
  • Et socialt fællesskab der har det sjovt sammen
  • Nyhedsbreve om friluftsliv i kommunerne og invitation til årsmøder og sommermøder.

 

Kontakt
Kim Dabelstein Løwe
Organisationskonsulent
61 15 36 83
portræt af Louise
Kommunikationskonsulent
40 33 74 02