Pressemeddelelse

Gå på opdagelse efter historien i de storslåede landskaber

Gravhøje, skibssætninger og inddæmmet havbund. Mennesket har igennem tusinder af år sat deres præg på den danske natur. I Nationalpark Thy, Nationalpark Skjoldungernes Land og Naturpark Amager kan du finde tre meget forskellige eksempler på, hvordan mennesket har formet naturen.

De store kampesten rejser sig på en unaturlig måde fra jorden. Nogle har sat dem der med vilje. Men hvem? Det bedste bud er vikingerne ved Lejre. De har formet omridset af et skib med de store tunge sten som et led i deres begravelsesritual, og efterladt stenene der til eftertiden.

Det danske landskab er fyldt med kulturhistorie. Gravhøje, jættestuer, volde og diger. Mennesket har i årtusinder formet naturen. Dyrket heden, fældet skove - og plantet nye skove og oprettet ny natur.

Sommer i Vores Natur sætter fokus på de næsten utallige muligheder, der findes på at bruge vores fælles natur denne sommer. I denne uge, har vi sat fokus på, hvordan mennesket igennem historien har formet naturen og efterladt sig spor i de vidt forskellige landskaber i Naturpark Amager, Nationalpark Skjoldungernes Land og Nationalpark Thy. De tre steder er blandt de 16 udvalgte naturperler i Sommer i Vores Natur.

Kom tæt på Skjoldungerne

I Nationalpark Skjoldungernes Land kan du følge den i alt næsten 46 kilometer lange Skjoldungesti. Både nationalparken og stien er opkaldt efter Skjoldungerne, den mytiske sagnkongeslægt, hvis hovedsæde, ifølge sagnfortællingerne, lå i Lejre-området. Skjoldungerne er efterkommere af Kong Skjold, som ifølge sagnene blev sendt til danerne af guden Odin. Sagnet fortæller videre, at Kong Skjold samlede riget og blev landets første konge.

Skjoldungestien tager dig med gennem både landskabet og historien, forbi markeringen af vikingetidens store kongehaller, forbi de store kampesten, vikingerne har rejst i skibsformation og forbi flere gamle gravhøje fra både stenalder, bronzealder og jernalder. Et stop i Sagnlandet Lejre er også en anbefaling værd, hvis man vil forstå samspillet mellem områdets natur og menneskene fra vikingetiden.

Denne sommer har nationalparken udgivet en ny folder om stien, der går fra Hvalsø over Gl. Lejre til Roskilde. Undervejs er der shelter- og teltpladser, som opfordrer til overnatning langs stien - og er man ikke til den helt store vandretur, kan man gå et stræk og derfra taget toget tilbage.

Tip: Kongerækken og Politiken Historie har i 2020 lavet en gratis podcast i samarbejde med Nationalpark Skjoldungernes Land, som fortæller om sagnkongerne i Skjoldungeslægten.

Historier om vindblæste liv

I en anden ende af Danmark ligger Nationalpark Thy. Her blæser vinden næsten altid ind fra vest og netop vinden, landskabet og havet har her formet livet i på en helt anden måde.

Naturområderne er også et kulturlandskab med en rigdom af værdifulde kulturmiljøer og kulturminder, der vidner om landets og egnens udvikling og befolkningens historie frem til i dag. Uanset klithedens øde karakter har der levet mennesker her i årtusinder - og de har præget området gennem thyboernes skiftende brug af de øde klitlandskaber og havet mod vest.

I kystskrænterne dukker arkæologiske fund og kulturlag op. Under sandet ligger rester af forladte gårde og marker. Plantager er med et ressourcekrævende plantningsarbejde anlagt af menneskehånd for at stoppe den ødelæggende sandflugt. Hvor sandet er føget videre, finder vi bronzealderens gravhøje - mellem plantagernes træer eller under klit-hedens lyng. På trods af sandflugten flyttede folk tilbage, oven på sandet, hvor man fandt sit levebrød ved jagt og indsamling af bær og planter - og fårene græssede her. Ved kysten supplerede man med sejlads og et fiskeri, der efterhånden blev ganske omfattende. Huse og gårde blev bygget på en måde, der var tilpasset lokale forhold.

Under 2. Verdenskrig satte besættelsesmagten sit præg på landskabet med talrige bunkers og andre anlæg.

I de seneste årtier har de tidligere så sandflugtsplagede arealer især været benyttet til rekreative formål, hvor de mange tidligere tiders præg på landskabet stadig kan opleves.

Tip: I historiens spor med Pil og Storm. Museum Thy har i samarbejde med Nationalpark Thy udgivet hæftet "I historiens spor". Hæftet giver et samlet bud på den særlige kulturhistorie i Nationalpark Thy, og guider læseren til 25 særlige steder i nationalparken på tværs af fem temaer med hver fem tilknyttede lokaliteter.

Natur formet til byens folk

En helt anden type natur findes i Naturpark Amager. Det er ny natur, og det er formet natur.

Naturpark Amager består primært af to dele: Den bynære Amager Fælled, som langt tilbage i hovedstadens historie har været brugt som henrettelsesplads - og som indtil 1974 fungerede som først latrintømnings- og siden losseplads, hvilket blandt andet har givet Amager det lidet flatterende tilnavn "Lorteøen". Og Kalvebod Fælled, næsten en tredjedel af Amagers samlede ideal, som indtil 1940'erne var havbund, og som indtil 1980'erne var øvelsesterræn for militæret.

Fælles for begge arealer er, at man har valgt naturen til. Man har valgt at skabe natur tæt på københavnerne, og man har valgt at forme naturen, så den kan bruges på mange forskellige måder - til stor glæde for byboerne - og biodiversiteten i området.

Tip: Sommer i Vores Natur har udgivet et aktivitetshæfte til børn med masser af sjove lege med indbygget læring om naturen. Hæftet kan findes fysisk i Naturpark Amager - og i de 15 andre naturperler i Sommer i Vores Natur.

Læs meget mere om Sommer i Vores Natur på www.voresnatur.dk. I Vores Natur-aktivitetskalenderen ligger lige nu mere end 850 naturaktiviteter over hele landet. Dem finder du her.