Pressemeddelelse

Friluftsrådet uddeler 14 mio. kroner, der skal bringe børn og unge tættere på naturen

To teenagere på fisketur
Læring, bevægelse og sjove oplevelser. Naturen rummer masser af muligheder for børn og unge. Det har 2020 sat en tyk streg under. Derfor har Friluftsrådet netop uddelt 14 millioner kroner til i alt 94 projekter, der fremmer børn og unges friluftsliv og naturforståelse.

Udeskole er blevet et hit. I foråret var det en nødvendighed, men nødvendigheden har også gjort det tydeligt for mange lærere, pædagoger og andre, der arbejder med børn og unge, hvor stor en værdi, der ligger i at flytte undervisning og andre aktiviteter ud i naturen.

Derfor er udeskole – og foreningers samarbejder med skoler og institutioner - også den røde tråd i mange af de bevillinger, som Friluftsrådet på et bestyrelsesmøde den 16. december besluttede at uddele. I alt 14 millioner kroner blev bevilget til 81 lokale projekter og 13 større udviklingsprojekter for børn og unge.

”Det er helt afgørende, at børn og unge får et godt og nært forhold til naturen så tidligt som muligt. De er nysgerrige og fulde af gåpåmod. De kan lære uendeligt meget. En af de ting, det er vigtigt, at de lærer, er at elske at være i naturen. For man passer godt på det, man elsker. Vi har brug for at gøre alle børn i Danmark til superbrugere af naturen, så de kan passe bedre på den, end vi voksne indtil nu har formået,” siger Niels-Christian Levin Hansen, der er formand for Friluftsrådet.

Udviklingsprojekter viser nye veje

De 14 millioner kroner, der uddeles til 94 projekter i hele Danmark, kommer fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, der administreres af Friluftsrådet.

Blandt de projekter, der modtager tilskud, er 13 udviklingsprojekter. Det vil sige større projekter, der udvikler og afprøver nye metoder og ideer, der kan styrke børn og unges friluftsliv og naturforståelse.

Eksempelvis har Danmarks Biavlerforening fået 610.000 kroner til projektet ”Biernes fantastiske verden”, der skal udvikle et undervisningstilbud om bierne, og hvorfor det er vigtigt at passe på dem. Projektet giver skolerne mulighed for at inddrage naturen i flere forskellige fag. Et andet eksempel er De Grønne Pigespejdere, som har fået 1 million kroner til projekt ”Spejd med pigerne”, der skal koble skolefritidsordninger og spejdergrupper og på den måde få flere piger i de mindre klasser ud i naturen for at få nye oplevelser og større tilknytning til naturen.

Til sammen modtager de 13 udviklingsprojekter 10.535.000 kroner fra Udlodningsmidler til Friluftsliv.

Lokale samarbejder styrker friluftsliv

Rundt om i hele landet har 81 lokale projekter modtaget støtte på i alt 3.884.900 kroner. Der er især ydet støtte til faciliteter og udstyr såsom tipi-telte, bålhytter, kajakker, sheltere, udekøkkener, friluftsudstyr, skolehaver og meget mere.

Skoler i eksempelvis Rønne, Rødovre, Randers og Ringsted har fået midler til at skabe bedre rammer for udendørs undervisning, ofte i samarbejde med foreninger og frivillige. Samtidig har en lang række foreninger modtaget tilskud, så endnu flere børn og unge kan få gavn af fritidstilbud om friluftsliv og oplevelser i naturen.

Tinderhøj Skole har fået støtte til udeskole, hvor elever lærer om fisk og havets økosystem i samarbejde med frivillige lystfiskere. Kirkens Korshær Sønderborg har fået tilskud til MTB-aktiviteter for brugere af ungeherberget Alma. Naturpark Christiansø har fået støtte til udeskole om dyre- og plantelivet i Østersøen for skoleelever og grupper på lejrskole. MinaGroup har fået støtte til aktiviteter i naturen for 10-17-årige i boligområdet Motalavej i Korsør. Og KFUM-Spejderne Hejnsvig har fået støtte til at skabe et opholdsrum i naturen i tæt samarbejde med byens unge.

”De lokale projekter kan gøre en kæmpe forskel for rigtig mange børn og unge. Derfor er de så uhyre vigtige, selv om de måske hver især er små. Det store engagement og den kærlighed til naturen, der findes blandt lokale ildsjæle, vil helt sikkert smitte af på de børn og unge, der får glæde af de mange nye tiltag,” siger Niels-Christian Levin Hansen.

Udlodningsmidler til Friluftsliv udgør det overskud, som er i Danske Lotteri Spil A/S og et fastsat udbytte fra Det Danske Klasselotteri A/S. Udlodningsmidler til Friluftsliv bliver administreret og uddelt af Friluftsrådet.