Nyhed

Friluftsrådet til ny miljøminister: Sæt fokus på mulighederne for at opleve vores natur

Sti langs kysten i Nordsjælland
Sammenhængende natur og et landsdækkende net af stier og ruter, bedre faciliteter til friluftsliv og forenkling af adgangsreglerne i naturen er blandt de emner, der står på Friluftsrådets ønskeseddel til den nye miljøminister, Lea Wermelin.

 

Når Lea Wermelin sætter sig i stolen i Miljøministeriet har Friluftsrådet tre ting på ønskesedlen for de kommende års arbejde i Folketinget på natur- og friluftslivsområdet.

Først og fremmest bakker Friluftsrådet op om de mål, der allerede er om en rigere natur, men minder om at rigere natur og danskernes friluftsliv er to sider af samme sag.

”I Friluftsrådet bekender vi os fuldt og helt til det fælles ansvar for at adressere biodiversitetskrisen, bl.a. ved at udlægge mere sammenhængende natur og mere skov. Men der skal tages hensyn til danskernes og foreningslivets rekreative interesser og det skal tænkes med fra start i naturprojekter,” siger Niels-Christian Levin Hansen.

Han nævner som eksempler, at regeringen kan vælge at supplere udgifterne til de foreslåede naturindsatser med 5 % ekstra til adgangsforbedrende tiltag, så folk kan komme ud og opleve den nye natur og, at det bør undersøges nærmere, hvordan etableringen naturzoner med naturnationalparker og urørt skov og andre biodiversitetstiltag kan gå hån i hånd med bedre muligheder for friluftsbrugerne.

Bedre muligheder for folks friluftsliv på programmet

Derudover fremhæver Friluftsrådet, at tiden er inde til at fokusere på rekreativ infrastruktur og faciliteter.

”Vi synes, det er naturligt, at ønsket om at skabe en mere sammenhængende natur følges af en ambition om at udvikle et nationalt standardiseret sti- og rutenetværk med friluftsfaciliteter, der understøtter befolkningens muligheder for at få natur- og friluftsoplevelser” siger Niels-Christian Levin Hansen. Han mener også, at et sti- og rutenetværk skal understøttes af en digital formidlingsplatform og en national koordinering.

Friluftsrådet har desuden forslag om tiltag, der kan forbedre adgangsmulighederne i det åbne land og i private skove. Herunder peger rådet også på behovet for at samle og forenkle de regler, der giver befolkningen lov til at færdes og opholde sig i naturen.

”Vi byder den ny minister velkommen og glæder os til samarbejdet. Det er helt klart, at muligheden for at alle danskere kan komme ud i naturen, må være centralt for en grøn regering. Det er jo simpelthen grøn velfærd for borgerne og det er vigtigt at man kan opleve naturen i hverdagen, hvis man skal sikre folks opbakning til natur- og klimaindsatser” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand i Friluftsrådet.