Nyhed

Friluftsrådet: Husk friluftslivet i forhandlingerne om fremtidens arealanvendelse

Danske Naturparker
Vi skal blive bedre til at bruge vores arealer til flere formål. Derfor er der brug for helhedsplanlægning, så ny natur skaber mest mulig værdi for både klima, biodiversitet, drikkevand og befolkningens friluftsliv, mener Friluftsrådet

De næste 20 år kommer det danske landskab forhåbentlig til at ændre sig markant. Med regeringens ambition om at etablere 250.000 hektar ny skov, nedsættelsen af Den Grønne Trepart og Klimarådets anbefaling om at omlægge en tredjedel af landbrugsarealet til skov og natur, står Danmark på tærsklen til forandringer af landskabet, som er større end vi har oplevet i rigtig mange år. 

Forandringer som kan bane vej for, at vi som befolkning får større lighed i adgang til natur. 

”Vi skal både genoprette en hårdt presset natur, og sikre, at vores børn og børnebørn kan få de samme naturoplevelser, som vi selv har haft. Jeg håber, at vejen nu er banet for en markant ændring af vores arealanvendelse for klimaet, biodiversiteten og miljøets skyld – og som kan blive en løftestang for meget mere natur i Danmark”, siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet fortsætter” Derfor er det vigtigt, at der fra politisk side bliver tænkt hele vejen rundt, så vi også får mest mulig rekreativ værdi ud af tiltagene"

Vi ved, at friluftsliv og naturoplevelser har enestående og positive effekter på vores fysiske og mentale sundhed, og den rekreative værdi bør derfor være en central prioritering i fremtidens arealomlægning, mener Friluftsrådet.
 
Ingen af organisationerne i den grønne trepart har særligt fokus på friluftsliv. Det vækker en vis bekymring for, at de menneskelige gevinster og de store samfundsgevinster, der er ved natur med stor rekreativ værdi, bliver overset i forhandlingerne. F.eks. har offentlig ejet skov en langt større rekreativ værdi for samfundet end privat skov, og derfor mener Friluftsrådet, at vi har brug for mere skov med gode friluftsmuligheder.

En natur for alle

Hvis en tredjedel af landbrugsarealet omlægges til skov og natur, som Klimarådet anbefaler, efterlader det et kæmpe potentiale for både at tilgodese klima, drikkevand, biodiversitet og skabe bedre muligheder for friluftsliv i hele landet. Det kræver, at vi bliver bedre til at bruge vores arealer til flere formål.

”Hvis vi tænker friluftsliv ind, når vi rejser ny skov, opstiller solcelleanlæg, udtager lavbundsjorde og etablerer nye naturområder sikrer vi, at arealerne også får en rekreativ værdi. Det er ikke raketvidenskab, men vi ser desværre ofte, at friluftslivet bliver glemt i både i de politiske drøftelser og planlægningen, siger Winni Grosbøll

I Danmark er der stor forskel på, hvor langt vi har til naturen, alt efter hvor i landet man bor, og nærhed til naturen er afgørende for, hvor meget vi bruger naturen. For mange mennesker er der for langt til de grønne oaser, og det gælder ikke kun i de store byer, men også på landet kan det være svært at finde plads til naturoplevelser mellem de dyrkede arealer. 

Derfor er der behov for skarp politisk prioritering og en national plan for, hvordan det samlede landareal skal forvaltes fremover, så vi får en bedre balance mellem offentlig og privat natur og udjævnet de store forskelle der er for danskernes adgang til natur med gode friluftsmuligheder. 
 

Kontakt
Johan Husfeldt
Politisk konsulent
40 33 21 67
portræt af Louise
Kommunikationskonsulent
40 33 74 02