Nyhed

Fremtidens friluftsforeninger får hård konkurrence

Fremtidens borgere har travlt, stiller store krav og er ikke nostalgiske i forhold til, hvem der skal hjælpe dem med at udleve deres interesser. Derfor skal friluftslivet være i konstant udvikling for ikke at blive overhørt eller udkonkurreret i en støjende, digital og anarkistisk verden.

Det er ikke godt at være diskret i fremtiden. Hvis man er det, så vil man som organisation lide en stille død i en larmende fremtid. Det fastslog forskningschef Carsten Beck fra Instituttet for Fremtidsforskning til Friluftsrådets jubilæumskonference i april.

Fremtidens borgere vil have travlt som aldrig før og stille store krav til, hvad de skal bruge deres tid på. De vil forvente, at foreninger og organisationer løbende udvikler sig og tilpasser sig borgernes individuelle behov.
”Hovedtrenden er, at der bliver mere larm og mere anarki, og det er det, der kommer til at fylde i danskernes liv. Borgerne vil have piskehamrende travlt, og de kommer til at prioritere hårdere i fremtiden. De vil have en forventning om, at friluftslivet bliver individuelt tilpasset den situation og det humør, de er i. Der kommer til at være fem millioner unikke krav til jer,” sagde Carsten Beck.

”Plejer” skal dø

Derfor er friluftslivets foreninger og organisationer nødt til for alvor at lægge ”plejer” i graven. Det nytter ikke at kopiere sidste års arrangement, bare fordi det gik godt. Løsninger og tilbud skal hele tiden udvikles. Fremtidens borgere vil nemlig ifølge Carsten Beck være ganske usentimentale i forhold til, hvor de får ”leveret deres løsninger”.
Organisationernes ophav og historik vil ikke betyde så meget for borgernes tilslutning.

”Borgerne vil række ud mod de foreninger, som kan hjælpe dem med at gøre det, de nu engang gør. Vi tror, at fremtiden borger kommer til at kigge fuldstændig uhildet på, hvem det er, der leverer løsninger, også til friluftslivet. Om det er jer, eller om det er en anden, det er helt ligegyldigt. Så hvis man er en organisation, der tænker, at man har en bestemt historik, som rækker ind i fremtiden, så vil man få problemer,” advarede Carsten Beck.

Nemt og bekvemt

Friluftsliv har gode kår i fremtiden, understreger Carsten Beck, for hvem kan sige nej til oplevelser i det fri? Hvis borgerne først er blevet optændt af en bestemt sag eller aktivitet, så vil en del være villig til at investere meget tid og kræfter i foreningerne. Samtidig er der også mange, som søger det nemme og bekvemme, og derfor er det også vigtigt at skabe mulighed for hverdagsfriluftsliv, som ikke kræver det store.

”Hvis I gør det godt og kommer med moderne og gode løsninger, så vil borgerne elske jer, men hvis I slår for meget på historik og sædvane, så vil de være ligeglade med jer. Herinde kan vi fejre Friluftsrådets 75 års jubilæum, men ude i virkeligheden historikken mindre interessant,” lød det fra Carsten Beck.

Forudsigelser om fremtidens borgere
  • De forventer altid mere af naturen, friluftslivet og tilværelsen generelt.
  • De har travlt og vil prioritere skarpt, hvad de bruger tid på.
  • De vil enten være stærkt engagerede eller slet ikke.
  • De vil søge de tilbud, der er nemme, bekvemme og hurtige.
  • De er kontante og illoyale i forhold til, hvilke aktører der bedst kan opfylde deres ønsker.