Nyhed

Fem friske ideer til naturoplevelser i vinterhalvåret

Billedet viser en snebelagt skov. Solen skinner gennem træerne
Friluftsrådet har samlet fem forslag til naturaktiviteter for hele familien.Tænd vinterbål, kig på fugle, udforsk stjernehimlen, led efter dyrespor og gå på bare tæer i skovbunden.

Vinteren giver god anledning til fede naturoplevelser med hele familien. Skulle det nu gå hen at blive snevejr og frost, er kælken en klassiker, skøjter er et hit, og snehuler en unik oplevelse. Men kommer sneen ikke, er her fem ideer, der kan bruges - næsten - uanset vejret.

1. Kig på stjerner

Mange steder er det på grund af lyset fra byerne slet ikke så mørkt, at stjernerne står tydeligt pa himlen. Det er virkelig en skam, for nattehimlen inviterer til stjernestunder, når stjerner, stjerneskud, satellitter og planeter myldrer frem på nattehimlen. På en mørk aften kan du se over 3000 stjerner, og du kan se fem til ti stjerneskud – i timen. Følelsen af at være en lillebitte prik i universet er til at tage og føle på.

Den mest kendte stjerne er Nordstjernen, der står over nordpolen. Andre kendte stjerner og stjernebilleder er Tvillingerne, Sirius, Orion, Lyren, Løven, Tyren, Cassiopeia og Capella. Tag et stjernekort med, eller øv jer tilstrækkeligt (Tycho Brahe Planetarium og Rundetårn har gode kort over nattehimlen på deres hjemmesider) inden I går på stjernetur.

"Vinteren er oplagt til at kigge på stjerner, fordi det er mørkt så mange timer i døgnet," siger Louise Skou Grindsted, der er kommunikationskonsulent hos Friluftsrådet.

"Det er bare en utrolig smuk oplevelse at dele - og at stå derude med sin mor og far og føle sig lille i det store univers," siger hun.

2. Tænd et vinterbål

Tag ungerne med ud en tur og oplev vinterskoven. Med hue, vanter og et hyggeligt bål på en af de mange bålpladser i skovene kan man sagtens tilbringe mange timer i det fri – og få røde kinder, fælles oplevelser og nærvær med hjem.

Et bål er altid et naturligt samlingspunkt, for det giver lys, varme og hygge. Man behøver ikke bekymre sig om, hvad man skal lave derude, for der er hele tiden noget at tage sig til, og noget at være fælles om: Flække brænde, forberede mad eller varm kakao og holde øje med ilden. Det giver også masser af tid til at snakke, udforske nærområdet eller snitte i en pind. Så selvom det kræver lidt forberedelse og en tøjvask, er det det hele værd.

Du må tænde bål/bruge trangia på bålpladser og lejrpladser i offentligt ejede skove. Hvis skoven er privatejet, skal du altid spørge ejeren om lov, og de almindelige regler for at tænde bål skal altid overholdes. Du kan søge efter steder med bålpladser eller lejrpladser og sheltere på Danmarkskortet på udinaturen.dk

3. Kig på vinterfugle

Selv om mange fugle trækker sydpå om vinteren, kan I tage ud at lede efter de, der bliver. Nu kan I for alvor lokke fuglene tæt på, hvis I byder på et godt måltid mad! Vinteren er en hård tid for småfuglene, nogen søger mod varmere himmelstrøg, men for vores strandfugle er de næste mange måneder én lang søgen efter mad. Giv dine børn en indsigt i fuglenes liv, deres udseende, adfærd og spisevaner ved at lave og servere fuglemad i den kolde tid.

"Eksempelvis kan I lave foderkugler og tale om de småfugle, der besøger haven", foreslår Louise Skou Grindsted.

"Vi ved, at børn i dag kommer mindre i naturen - og ved mindre om arter - end man gjorde for generationer tilbage. Så det er en oplagt mulighed for at snakke om, hvad det er for fugle," siger hun.

De hjemmelavede foderkugler er nemme at lave: Først skal I i skoven og finde store kogler. Læg dem i varmen, så de ”åbner” sig. Bind sytråd i koglerne, så de kan hænges op. Varm usaltet fedt, margarine eller palmin i en gryde eller mellem fingrene. Bland med fuglefrø og tryk massen ind mellem skællene på store grankogler. Nu er de klar til at hænge ud til fuglene.

4. Tag på sporjagt

Vinteren er særligt god til at finde dyrespor. Enten er der sne eller også er der som regel godt mudret, og så er det nemt at finde sporene. Kan I finde rå- eller dådyrspor? Rævespor og egernspor.

www.danmarksrejsen.dk kan du finde en god guide til de mest almindelige dyrespor. 

5. Mærk skovbunden på bare tæer

En anderledes oplevelse af skoven – eller stranden og det åbne landskab – kan være at prøve at tage sko og strømper af, gå på bare tæer og mærke de mange forskellige teksturer i skovbunden. Det behøver bare være et par minutter. Prøv at gøre det uden at tale sammen undervejs og brug den fulde koncentration på at mærke forskellige teksturer og overflader, du træder på. Prøv at gøre det samme i foråret, sommeren og efteråret.