Familie ved bål
Rådet for Grøn Omstilling har i 2021-2022 undersøgt indeklimaet i 30 daginstitutioner, og har i den forbindelse blandt andet målt på partikelforurening fra bål.

Anbefalinger

Vi trives alle bedst i et sundt miljø. Det er særligt vigtigt for børn, da deres krop og hjerne stadig er under udvikling. Da små børn typisk tilbringer mange timer i daginstitution, har de her brug for at have de bedste vilkår.

Studiet viser, at bål udleder høje niveauer for partikler. Rådet finder det derfor problematisk, at mange institutioner ofte har bål, da røgen indeholder en lang række giftige, kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stoffer, der øger risikoen for alvorlig sygdom hos både børn og personale. Ofte eller længere tids udsættelse for høje forureningsniveauer for partikler er helbredsskadeligt, ligesom kortere tids udsættelse kan forværre tilstanden hos børn (og voksne) med luftvejssygdomme.

Rådet anbefaler derfor, at daginstitutioner kun laver bål ved særlige lejligheder/ en gang imellem. Det anbefales også, at bålhytter ikke bruges til bål, men til andre aktiviteter, idet bålhytter typisk koncentrerer forureningen omkring bålet/børnene.

Når I laver bål, så anbefales følgende:

  • Placer bålpladsen længst væk fra institutionen, og sørg for at lukke vinduer og døre, så de skadelige partikler fra bålet ikke kommer indenfor
  • Båltænding bør ske i det fri, hvor der er træk og frisk luft
  • Sørg for, at børnene ikke sidder i vindretningen og får røg direkte i hovedet
  • Anvend kun rent og tørt træ

Se også vejledninger til båltænding uden røg, fx på Det Danske Spejderkorps hjemmeside.

Kilder:
Rådet for Grøn Omstilling - Indeklimaet i daginstitutioner.
Sundhedsstyrelsens ”Håndbog om hygiejne og miljø i dagtilbud”.