Nyhed

Livlig debat og flere engagerede til lokale årsmøder

Årsmøde udendørs med tur i Hammerbakker i forårssolen
Årsmøderne i de 23 lokale friluftsråd er i fuld gang. Friluftsrådet Sydvestjylland og Friluftsrådet Himmerland-Aalborg holdt årsmøder i sidste uge med god debat om friluftslivets udfordringer og flere nye ansigter blandt deltagerne. Der er brug for, at flere engagerer sig i friluftslivets sag, lyder det fra de lokale friluftsråd.

 

I disse uger holder de lokale friluftsråd årsmøder rundt omkring i landet. Her samles frivillige ildsjæle der brænder for friluftsliv for at debattere og blive klogere på, hvad der skal til for at skabe endnu bedre rammer for friluftslivet og foreningerne i deres kommuner.

I Friluftsrådet Sydvestjylland er årsmødet afviklet og her havde både nye og gamle ansigter fundet vej til en aften med oplæg og debat.

Sådan fungerer de lokale friluftsråd

Årsmøder

Alle 23 lokale friluftsråd holder årsmøde, hvor de laver en årsplan og beslutter hvilke områder, de vil beskæftige sig med det kommende år. Der er valg til bestyrelsen og udpegning af kommuneansvarlige, da de lokale friluftsråd dækker flere kommuner. 

Der nedsættes også temagrupper, der arbejder med en specifik sag, et emne eller et naturområde.

Man skal være medlem af en af Friluftsrådets medlemsorganisationer for at kunne stemme eller stille op til bestyrelsen. 

”Det bedste ved årsmødet var den gode debat. Vi gik i gang med at kortlægge friluftslivet i vores kommuner, så vi ved, hvad vi har, og hvad vi godt kunne tænke os. Det gav anledning til nogle gode snakke, nye temagrupper og ny viden, som vi kan arbejde videre med”, siger Hanne Voetmann, formand for det lokale friluftsråd i Sydvestjylland”

Seks nye friluftsinteresserede var mødt op til årsmødet, hvor de fik mulighed for at fortælle om nogle af de udfordringer, de møder, når de dyrker friluftsliv. Der var bl.a. to mountainbikere, som gik med i en temagruppe om udfordringer for friluftslivet i forbindelse med et kommende byggeri i deres lokale skov. 

”Det er lige præcis det, som vi kan i Friluftsrådet. Vi kan samle forskellige interesser, snakke sammen og søge indflydelse ved at gå sammen. Jeg er meget glad for, at de kom” siger Hanne Voetmann.

Lokale udfordringer skal løses lokalt

250 km nordpå hos Friluftsrådet Himmerland- Aalborg var hegning og vildtlevende dyr det store tema. Årsmødet fandt sted i Hammer Bakker, som er et område, hvor hegn, vildtlevende dyr og friluftsliv har fundet fælles fodslag.

”Vi valgte at holde årsmødet et sted med hegn og vildtlevende dyr for at illustrere, at hvis man mødes, lytter og videndeler, så kan det godt lade sig gøre at skabe plads til både friluftsliv og vild natur. Rytterne kunne fortælle hvad der skal til, for at de trygt kan ride på deres heste i det indhegnede område. Det er bare så vigtigt med en god proces, hvor alle bliver hørt og inddraget”, siger Karin Winther, formand for det lokale friluftsråd Himmerland- Aalborg.

Vil du have indflydelse?

De lokale friluftsråd engagerer mere end 200 frivillige i 23 lokale råd. Du og din lokale forening kan få indflydelse på Friluftsrådets lokale arbejde og være med til at udvikle og forbedre friluftslivet i jeres område. Du kan fx arbejde for flere stier, at børn og unge får et aktivt udeliv i dagtilbud og skoler, at skabe bedre adgang til naturen og at minimere konflikter mellem brugere af naturområder.

Hvis du vil høre mere, så kontakt formanden for dit lokale friluftsråd.

Naturvejleder på tur i Naturpark Nissum Fjord
Har du lyst til at blive en del af Friluftsrådets lokale arbejde og være med til at udvikle og forbedre muligheder for friluftsliv i dit lokalområde? Friluftsrådet har udviklet en ny model for det lokale arbejde, der gør det nemmere og mere fleksibelt at være med.