Faxe Kalkgrav

Tag på tur i grusgravene

Der er rift om naturen i Danmark, men vidste du, at der også er fine natur- og friluftsoplevelser i mange af de tidligere grusgrave? Her er fire af dem.

Mange mennesker på de samme skønne steder i naturen kan gøre oplevelsen mindre skøn og samtidig være en trussel for naturen. Men hvad gør man så, hvis man gerne vil ud i friluftslivet og naturen?

Man tager andet sted hen. For Danmarks natur findes heldigvis ikke kun i statsskove, på de populære kyster eller de mest kendte vandrestier. Der er også natur og friluftsoplevelser på steder, du måske ikke havde regnet med, blandt andet i de tidligere grusgrave rundt om i landet. 

Mange grusgrave omdannes efter brug til naturområder. I 2019 var det ifølge Danske Regioner 64 procent . Resten efterbehandles, så området igen kan bruges til landbrug. Det vil Danske Regioner have ændret, så alle grusgrave, stenbrud m.v. bliver til natur efter brug, og det bakker Friluftsrådet op om. 

Mange af de allerede omdannede grusgrave er lukket for offentligheden for at beskytte det sjældne dyre- og planteliv i områderne, men vi har også tidligere råstofgrave, hvor du frit kan gå på opdagelse. 

Her er fire af dem. 

Oplev Bornholms klippede landskab i Ringebakkerne

På det nordlige Bornholm ligger det tidligere Ringebakkebrudene, i folkemunde kendt som Vang Granitbrud, selv om det reelt er tre tidligere stenbrud. 

Ringebakkerne 1

Området er et skattekammer af granit, og i næsten 100 år blev der brudt granit i bakkerne her til bl.a. byggeriet af Christiansborg, Nationalmuseet og Storebæltsbroen. 

Lige før årtusindskiftet stoppede produktionen, og i 2012 åbnede det nu tidligere stenbrud som natur- og friluftsområde under navnet Ringebakkerne. 

I Ringebakkerne kan du forsøge dig som klatrer på nogle af de stejle granitvægge, du kan opleve fuglelivet i de anlagte vådområder, du kan sove i shelter højt over det tidligere Vangbrud, du kan cykle ad de anlagte mountainbike-spor eller du kan gå en tur ad en af de tre afmærkede ruter i området. 

Ringebakkerne er et vildt og bakket område med fine skove og udsigter til havet, men også med fascinerende lodrette klippevægge og støvede bakker med tonstunge klippestykker henkastet i bunker.

Udover natur vil du opleve levn fra stenbruddets tid: skinner fra tippevogne, rustne jernanlæg, en betonkælder sprængt ind i grundfjeldet, og en smal transportvej mellem de op til 20 meter høje klipper mellem bruddet og kysten. 

Parkering i Vang eller på p-pladsen i Vang Granitbrud, Ringedalsvej, Hasle 

Gå på opdagelse i friluftsparadiset på Fyn

I Tarup-Davinde, som ligger mellem Odense og Nyborg på Fyn, har der i over 100 år været gravet sten og grus.
Det har ændret landskabet fra fladt til kuperet -blandt andet med den 62 meter høje kamås Ibjerget og den kunstigt skabte 66 meter høje Røllehøj - og det har givet et landskab med over 70 søer og det dyreliv, der følger med. 

tarup davinde

Området breder sig over et areal på cirka 1.400 hektar, på de 400 af dem i den vestlige ende graves der stadig, mens resten er fin natur med en blanding af små og store søer, skovområder og åbne græs- og engarealer.   

Mulighederne for friluftsliv i den tidligere grusgrav er næsten uendelige.

Du kan bade, sejle og fiske. Du kan lave bål, cykle, overnatte i shelter eller telt, slippe din hund løs i hundeskoven, ride en tur ad den 14 kilometer lange anlagte ridesti, gå en tur ad bl.a. en hjertesti, og du kan gå på jagt efter vandfugle, tudser og frøer. 

I Tarup-Davinde ligger også naturskolen Åløkkestedet, hvor der flere gange om året er ture og arrangementer, man kan deltage i. I nærheden findes desuden en fascinerende bronzealderhøj. 

Der er ni parkeringspladser omkring Davinde-Tarup. Se mere på tarupdavinde.dk 

Alle typer friluftsoplevelser i Hedeland

En af Danmarks helt store grusgrave, som nu også er naturområde, er Hedeland ved Roskilde.

Der har i Hedeland været gravet grus til jernbaner, veje, havne og bygninger i mere end 120 år, og der bliver stadig gravet i området. 

Men med omkring 1.500 hektar natur- og friluftsområde er der masser at opleve. Også det mere spektakulære – i Hedeland er der veterantog, petanquebane, motocrossbane, golfbane, gokartbane, et amfiteater til bl.a. koncerter og teater, og et skicenter. 

hedeland

Derudover kan du i Hedeland begive dig ud på en af de i alt godt 100 kilometer vandre-, ride-, cykel og naturstier. Ligesom du kan grille, overnatte, lave bål, lufte hund i hundeskoven, eller spise din madpakke ved et af mange borde og bænke opsat forskellige særligt naturskønne steder som for eksempel ved områdets vinterasser.  

Er du til at være ekstra aktiv, kan du udfordre sig selv på fitnessbanen, og de yngste kan lege på småbørnslegepladsen. Samt blot gå en tur og studere det vilde dyreliv eller samle spiselige bær og planter.  

Der er knapt 20 forskellige steder at parkere i Hedeland. Se mere på hedeland.dk

Find rester af fortiden i Faxe kalkbrud

For over 60 millioner år siden svømmede der hajer, krokodiller og andre forhistoriske væsener rundt i vandet i det, der i dag er Faxe Kalkbrud på det sydlige Sjælland.

Dyrene dannede den kalk, som siden blev så værdifuldt et byggemateriale, at man i århundreder har brudt kalk her, og for knapt 200 år siden officielt oprettede kalkbruddet. 

Faxe Kalkgrav

Kalkbruddet er stadig i fuld funktion, så hvis du besøger det på hverdage, vil der være maskiner og mennesker på arbejde. Du må dog gerne være der og blandt andet opleve bruddet ved at følge den anlagte vandrerute på den del af området, som Naturstyrelsen ejer.

Ruten fører forbi de fascinerende klare søer, over moræner og tæt ved de stejle skrænter i Danmarks største menneskeskabte hul i jorden.

Undervejs kan du være heldig at finde fossiler – fra koraller til hajtænder og søpindsvin.

Hvis du er særlig interesseret i fossiljagt, kan du i Geomuseum Faxe leje hammer og mejsel, ligesom du kan deltage i guidede fossilture nede i kalkbruddet.

Vil du vide mere om de vilde dyr, der levede engang, kører Geomuseet indtil oktober 2021 udstillingen: ”Kæmpe monstre – fra før dinosaurernes tid".

Parkering ved Geomuseum Faxe. Se mere her oesm.dk/geomuseum-faxe