Nyhed

Miljøministerens mission: Endnu flere skal ud og opleve vores fælles natur

Lea Wermelin ved havnefronten i Køæbehavn
Der er store smil på læben, når Lea Wermelin tænker på finanslovens millioner til naturen og på danskernes genopdagelse af vores fælles natur under Corona-krisen. Vi mødte naturens, miljøets - og friluftslivets - minister en tidlig morgen til en snak om friluftsliv og naturoplevelser, og hvad det betyder for os at kunne komme ud i naturen.
Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

Hvis du skal gøre status på din indsats som miljøminister, hvad vil du så fremhæve?

Et af de helt store øjeblikke var uden tvivl den 4. december sidste år, da jeg kunne præsentere Natur- og Biodiversitetspakken i Bibliotekshaven ved Christiansborg sammen med partierne, der står bag. Det er et historisk løft af vores natur og et skift i naturpolitikken. I Socialdemokratiet gav vi både Danmarks natur og alle danskerne et løfte inden valget om at passe bedre på naturen. Det leverer vi på nu, hvor vi har afsat 888 millioner kroner til meget mere urørt skov, 13 nye naturnationalparker, en strategi for truede arter, en lovgennemgang på natur- og biodiversitetsområdet, nedsættelse af et biodiversitetsråd og indsatser for havmiljøet. Vi havde alle sammen store smil på læben den dag, og med god grund.

Aftalen giver nyt håb for den danske natur. Og det er der i den grad brug for, for vi står midt i en naturkrise, hvor tusindvis af dyre- og plantearter herhjemme er helt i fare for at forsvinde. Med natur- og biodiversitetspakken gør vi en forskel, så 2020 blev naturens år. 

En anden mission for mig som minister er at få endnu flere ud og opleve vores fælles natur. Børn og unge er i dag halvt så meget ude i naturen som deres bedsteforældre. Det skal vi lave om på. Så jeg har lagt mange kræfter i at bakke op om friluftslivet her under Corona-krisen, og jeg har været glad for at se, hvordan danskerne virkelig har genopdaget naturen og fået øjnene op for alle de gode oplevelser, naturen kan give. Pludselig har naturen været det sted, hvor vi mødes med venner og familie, cykler, løber eller får et afbræk fra skrivebordet derhjemme. Folk, der ellers ikke har brugt naturen ret meget tidligere, har snøret vandrestøvlerne, kastet fiskesnøren ud eller overnattet i shelter.  

Jeg har været glad for at se, hvordan danskerne virkelig har genopdaget naturen og fået øjnene op for alle de gode oplevelser, naturen kan give. Pludselig har naturen været det sted, hvor vi mødes med venner og familie, cykler, løber eller får et afbræk fra skrivebordet derhjemme.
Miljøminister Lea Wermelin (S)

Hvordan tror du friluftslivet kommer på dagsordenen i 2021? 

Jeg håber, at vi i år kan bygge videre på det momentum, som naturen har fået. Danskerne valfarter ud i naturen som aldrig før. Vi har set programmet ’Vilde Vidunderlige Danmark’ på DR og fulgt dyrelivet herhjemme i stedet for i fjerne dele af verden. Naturen kan give fantastiske oplevelser, og det skal vi selvfølgelig have meget mere af i år også. 

Sidste sommer aftalte jeg sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet en sommer-pakke, hvor vi fik nye bænke, bålpladser og stier rundt om i Danmark. Og så rakte vi hånden ud til særligt sårbare, som jeg gerne vil gøre en ekstra indsats for. Vi har blandt andet i samarbejde med SIND og krisecentrene i Danmark lavet ture ud i naturen. Jeg var selv på en tur på bare tæer i Råbjerg Mile med Erik Holm Sørensen, der har stablet ”Frisk i naturen” på benene, som arrangerer ture i naturen for psykisk sårbare. Naturen har en kraft, der giver ro, og som en af deltagerne meget rammende sagde: ”Naturen spørger ikke om din diagnose.” Nu er projektet blevet bredt ud fra Frederikshavn Kommune til andre kommuner i hele landet, og vi har købt grejpakker til krisecentre, så turene kan fortsætte i 2021.

Da jeg udvidede muligheden for fri teltning i mange flere statsskove, var det på baggrund af et forslag fra Spejderne, så jeg lytter også meget gerne til nye ideer fra friluftsorganisationerne. Nu er det muligt at slå det trofaste trepersoners op i mere end 275 skove, helt gratis. Og med sommerpakken blev det til 80 nye bålsteder, over 70 nye overnatnings- og shelterpladser, og en opgradering af over 200 kilometer vandrestier. Vi har også gjort det nemmere at få et digitalt overblik over mulighederne i naturen, så det er let at finde ud til både shelterpladser og hundeskove, fiskesøer og ridestier.

Hvilke perspektiver ser du for friluftslivet i de nye naturnationalparker? 

Jeg ser for mig, at naturnationalparkerne vil betyde meget mere friluftsliv, fordi vi får en endnu mere spændende natur at gå på opdagelse i. Vi kan se, at mange strømmer til de steder, hvor der f.eks. er vilde heste på Langeland og bisoner i Almindingen på Bornholm. Jeg ved godt, at der også er nogen, som er bekymrede for hegn om naturnationalparkerne og store græssere. Men jeg vil gerne slå fast, at hegnene skal holde de store dyr inde – ikke friluftslivet ude. Tværtimod.

Jeg ser for mig, at naturnationalparkerne vil betyde meget mere friluftsliv, fordi vi får en endnu mere spændende natur at gå på opdagelse i. (...) Jeg vil gerne slå fast, at hegnene skal holde de store dyr inde – ikke friluftslivet ude. Tværtimod. (...)Vi skal finde løsninger, der både giver vildere natur og friluftsliv. 
Miljøminister Lea Wermelin (S)

Og Naturstyrelsen har allerede lang og god erfaring med græssende dyr. De store dyr er vigtige for naturen, fordi de er med til at skabe levesteder for en masse andre vilde arter. For eksempel skaber deres græsning lysåbne områder, hvor der er plads til blomster og sommerfugle. 

I de kommende naturnationalparker vil der blive gjort meget ud af inddragelse og information om, hvordan man bedst færdes i områderne. Der er med aftalen om de to første naturnationalparker i Fussingø ved Randers og Gribskov i Nordsjælland også afsat penge til, at der kan etableres nye friluftsfaciliteter. Vi skal finde løsninger, der både giver vildere natur og friluftsliv. Det skal være trygt og sikkert at færdes i områderne, og jeg er meget optaget af at lytte til alle input og har selv besøgt den lokale projektgruppe i Fussingø, hvor alle stemmer er repræsenteret. Jeg er også rigtig glad for, at Friluftsrådet deltager i det nationale arbejde.

Hvordan ser du på forholdet mellem natur og friluftsliv?

For mig hænger natur og friluftsliv sammen. Hele ideen med naturnationalparkerne er at styrke natur og biodiversitet - og så skal naturnationalparkerne give mere spændende naturoplevelser og mulighed for mere friluftsliv og turisme. De er altså ikke modsætninger. Sådan kommer det somme tider til at fremstå i naturdebatten, men jeg tror og håber, at vi kan lytte til hinanden, og så vil bekymringerne nok også blive mindre i takt med, at vi rent faktisk har naturnationalparker herhjemme, hvor man kan opleve det på egen krop. 

Det moderne menneske har i mine øjne i for mange år glemt, hvor tæt koblet vi er til naturen. Men naturen har en helende kraft, som mange nu har genfundet her under Corona-krisen. Og hvis vi vil skabe en grøn fremtid for de generationer, som kommer efter os, så skal vi passe bedre på vores natur.
Miljøminister Lea Wermelin (S)

Hvilken betydning har friluftslivet for danskerne?

Jeg er både miljøminister og naturminister. Det er en af mine klare ambitioner, at vi får endnu flere danskere ud i naturen. Både fordi naturen giver os gode oplevelser og stærke fællesskaber, og fordi jeg tror på, at jo bedre vi kender naturen, jo bedre passer vi på den. Det moderne menneske har i mine øjne i for mange år glemt, hvor tæt koblet vi er til naturen. Men naturen har en helende kraft, som mange nu har genfundet her under Corona-krisen. Og hvis vi vil skabe en grøn fremtid for de generationer, som kommer efter os, så skal vi passe bedre på vores natur. 

Winni Grosbøll og Lea Wermelin på gåtur langs havnekajen
Friluftsrådets direktør Winni Grosbøll og miljøminister Lea Wermelin på gåtur en frostklar morgen ved et af Københavns mest brugte friluftsområder, havnen.