Nyhed

Fotokonkurrence: Hvad sætter du mest pris på, at du må i naturen?

overnatning telt
Friluftsrådet lancerer en fotokonkurrence for at hylde de mange muligheder, vi har for at opleve naturen. Vinderen får et flot liggeunderlag fra GrejFreak.dk.
På billedet bliver der lavet popkorn over bål

For at fejre efteråret og alle de mange muligheder vi har for at opleve naturen i Danmark, sætter Friluftsrådet gang i en fotokonkurrence om alt det, vi må i naturen.

-Med konkurrencen ønsker vi at se, hvordan du bruger naturen, og hvad der er, du sætter aller mest pris på at du må i skov, på strand, om natten mv.", siger Louise Skou Grindsted, kommunikationskonsulent i Friluftsrådet og fortsætter:

 -Når du bruger naturen, er der nemlig nogle regler, som er vigtige at være opmærksom på. De fortæller, hvad du må i naturen og hvordan du skal vise hensyn til naturen og dens ejere. Og faktisk er det sådan, at vi må mere i naturen, end vi tror.

Den som tager det bedste billede og deler det på Facebook eller Instagram med #oplevmerebrugnaturen vinder et liggeunderlag fra GrejFreak til en værdi af 1199 kr.

Vind et flot liggeunderlag fra GrejFreak

Vinderen af konkurrencen får et Klymit – Insulated Static V liggeunderlag fra GrejFreak til en værdi af 1199 kr:

Anden og trejdepladsen får hver en Gerber - Cortex Compact lommelygte fra GrejFreak til en værdi af 699 kr.

GrejFreak har et stort udvalg af tøj og friluftsudstyr til børn og voksne. Se mere på www.grejfreak.dk

Sådan er du med

Konkurrencen er en del af Friluftsrådets kampagne Oplev Mere – Brug Naturen og løber fra 1. oktober til 26. oktober 2018. Vinderen får direkte besked kort tid efter konkurrencens udløb.  

For at være med i konkurrencen skal du bruge #oplevmerebrugnaturen og dele dit billede på enten Facebook eller Instagram og skrive hvor billedet er taget. I kåringen af vinderbilledet bliver der lagt vægt på, at billedet skal vise en frilufts-eller naturoplevelse, som du har ret til ifølge lovgivningen. Det kan være vandring i privatejede skove, overnatning i shelter, indsamling af bær og urter mv. Vinderbillederne kåres af en jury i Friluftsrådet og offentliggøres kort tid efter konkurrencen udløber den 26. oktober 2018

”Med konkurrencen sætter vi fokus på alt det, vi må i naturen. Mange danskere er nemlig ikke klar over, hvilke muligheder vi har for at opleve naturen, og især ikke i privatejede skove og på strande. Det vil vi gerne gøre noget ved, så flere kan få glæde af naturen, siger Louise Skou Grindsted.

Når du deltager i konkurrencen giver du samtykke til, at Friluftsrådet må bruge dine billeder på hjemmesiden og sociale medier i forbindelse med offentliggørelse af vinderbillederne. Det er en betingelse, at du selv har taget billederne.

Hvad må vi egentlig i naturen?

Reglerne for, hvad vi må i naturen giver os mulighed for at dyrke friluftsliv og opleve naturen både på offentligt-og privatejede arealer. Hovedreglen er, at du må færdes de fleste steder, men der er nogle undtagelser, som du skal være opmærksom på. Husk altid at tage affald med dig og at vise hensyn til naturen, dens ejere og andre gæster. 

Det må du i offentligt ejede skove
  • færdes til fods og cykle på veje og stier døgnet rundt.
  • færdes til fods overalt i skoven, både på veje og stier og i skovbunden med undtagelse fra haver eller på gårdspladser.
  • gøre ophold, hvis der er mindst 50 meter til beboelsesbygninger.
  • overnatte i telt på lejrpladser, primitive overnatningssteder og i særlige friteltningsskove. Du må også overnatte overalt direkte i skovbunden på liggeunderlag, i sovepose, i hængekøje eller under regnslag.
  • bruge åben ild eller kogeapparater ved bålpladser eller lejrpladser. Tjek altid op på eventuelle lokale forbud.
  • bade i skovens vandløb og søer.
  • samle nødder, bær, svampe, frø, kogler, blomster, urter, grene, kviste, mos og lav fra skovbunden til eget forbrug. Du må samle omkring en posefuld.

Adgangen til skove kan forbydes eller begrænses på dage, hvor der holdes jagt, og i områder, hvor der er intensivt skovarbejde.

Læs mere om, hvad du må i naturen på www.oplevmere.nu

Det må du i privatejede skove
  • færdes til fods og cykle på veje og stier fra kl. 6 til solnedgang.
  • Du må kun færdes til fods i skovbunden, overnatte og lave bål, hvis du har spurgt ejeren om lov.
  • samle nødder, bær, kogler, svampe, blomster, urter, grene, kviste, mos og lav, hvis du kan nå dem fra stier og veje. Du må tage til eget brug - omkring en posefuld.

Adgangen til skove kan forbydes eller begrænses på dage, hvor der holdes jagt, og i områder, hvor der er intensivt skovarbejde. Hvis en privatejet skov er under 5 hektar, må skovejeren også lukke den af for offentligheden. 

Læs mere om, hvad du må i naturen på www.oplevmere.nu

Det må du på strande
  • færdes til fods langs stort set alle strande, hele døgnet. Også selvom stranden er privatejet.
  • opholde dig på strande i kortere tid dvs. ikke over en dag, men det må gerne være i nattetimerne. På privatejede strande skal der mindst være 50 meter til ejerens beboelse, for at du må slå dig ned.
  • overnatte på stranden, men ikke i telt o.l. Du må gerne etablere et primitivt ly eller overnatte under åben himmel. Husk, at der skal være mindst 50 meter til ejerens beboelse på privatejede strande.
  • bade ved stort set alle strande. Tager du ophold på stranden, skal du huske, at der skal være mindst 50 meter til ejerens beboelse, hvis stranden er privatejet.

Ejeren må ikke hindre eller vanskeliggøre adgang til strande og kyster. Vær dog opmærksom på, at på strande som er udlagt som have eller inddraget under erhvervsvirksomhed før 1916 eller som fungerer som have- eller forsvarsanlæg har du som udgangspunkt ikke ret til at færdes og opholde dig på. En god tommelfingerregel er, at du må færdes og opholde dig på strande, som består af sten og sand. Har stranden karakter af en have, skal du ud i vandkanten, for at du lovligt må passere.

Læs mere om, hvad du må i naturen på www.oplevmere.nu

Det må du på veje og stier i landbrugslandskabet
  • færdes til fods og cykle på veje og stier i det åbne land hele døgnet, også på markveje.
  • Du må ikke færdes på marker og arealer der dyrkes eller er i drift
  • Du må ikke gå i læhegn eller skel mellem markerne. 

Ejeren kan forbyde adgang ved skiltning i særlige tilfælde. Respekter derfor skilte, du møder på din vej.

Læs mere om, hvad du må i naturen på www.oplevmere.nu