På billedet ses en stor sø omringet af træer. Det er sommer og eftermiddagssolen falder på søen

Brugerdrevne natur- og friluftsområder

Hvordan kan frivillige involveres i at udvikle og drive natur- og friluftsområder? Det har vi undersøgt og samlet erfaringer med gennem ni "brugerdrevne naturområder". Her deler vi viden og anbefalinger til at involvere frivillige i naturprojekter.

I 2013 søsatte Friluftsrådet projektet: "Brugerdrevne natur- og friluftsområder" med det formål at udvikle nye metoder for inddragelse af frivillige i udvikling, anvendelse og pleje af natur- og friluftsområder. 

Et af de 10 brugerdrevne natur- og friluftsområder er Sejlbjerg Mose syd for Hedehusene,  Her er der etableret en frivillig gruppe af naboer, organisationer ved navn Moselauget.  Den har været primo motor for etablering af 35 personers bålhytte (Mosehytten) med borde/bænker , grill,  borde/bænker på udsigtspunkter. 

De 10 frivilligprojekter er vidt forskellige og initiativet til det enkelte projekt er taget af enten en gruppe lokale borgere, en lodsejer, en forening, en kommune eller en kombination herimellem. 

Sådan understøtter du det frivillige engagement i naturen

Friluftsrådet har på baggrund af projektet samlet erfaringer, viden og redskaber, der kan inspirere andre til at gå i gang med frivilligprojekter. Her får du en guide til de vigtigste elementer i en god proces:

Frivillige slår med le

Brug tid på skabe sunde relationer

I den frivillige indsats er det ofte sagen, der fanger vores interesse, mens det er relationerne der får os til at blive. At bruge tid på at skabe sunde relationer fra starten, er en god investering. 

Frivillige i bålhytte

Støt op med motiverende rammer

Gode rammer skaber tryghed, sikrer en vis struktur og giver de frivillige mulighed for at fokusere på det de brænder for.

Frivillig bygger shelter i skoven

Vær en del af den gode historie

Uanset om du er lønnet eller frivillig, så fortæl om det ved projektet, som gør dig glad og begejstret. Din begejstring smitter! Hvem vil ikke gerne skrive om, støtte og være en del af en succes?

De 10 områder

De ni frivilligprojekter og områder er vidt forskellige og initiativet til det enkelte projekt er taget af enten en gruppe lokale borgere, en lodsejer, en forening, en kommune eller en kombination herimellem. 

Mosely

Et frivilligprojekt der så dagens lys i 2002 og som gennem årene har udviklet Mosely til en lille oase for alsidige natur- og friluftsinteresser. Mosely har været inspirationsgivende for Friluftsrådet

På billdet ses en hytte i Lyngby Skov

St. Lyngby Skov

I St. Lyngby Skov er organiserede og uorganiserede brugere af skoven gået sammen om at udvikle, anvende og vedligehold skoven med fokus på naturpleje og et mangfoldigt friluftsliv.

To mænd går på en eng og pløjer

Skibet - borgernes egen ådal

I Vejle er Grønt Forum initiativtager til et frivilligprojekt med fokus på bæredygtighed og borgerinddragelse. Området, et 7 ha stort forholdsvis urørt naturområde, er en del af Vejle ådal og ligger mellem to parcelhuskvarterer i Skibet, en forstad til Vejle.

Hør mere om frivilligprojektet i Skibet, kontakt Britta Edelberg, Grønt Forum groentforum@mail.dk 

 

Billedet viser en animering af et af de shelters, der skal opføres i forbindelse med projektet i Kolding Kommune, der går på at etsblere shelters for alle

Troldehedestien

I Fynslund-området nær Kolding har lokale borgere taget initiativ til at involvere endnu flere borgere, lokale foreninger og den lokale skole i udviklingen og realiseringen af en ny natursti med tilstødende friluftsområder.

Hør mere om frivilligprojektet Troldhedestien ved at kontakte Gitte Bruus Hansen, initiativgruppen gjh@mail.dk

 

Skellingsted Friluftsområde

På Skellingsted Friluftsområde er fire organisationer gået sammen om at inddrage endnu flere frivillige i udviklingen og anvendelsen af den sløjfede losseplads (1990). Skellingsted Friluftsområde på 21ha var tidligere grusgrav og i perioden 1971-1990 fungerede området som losseplads. Affaldet er dækket af 0,7m sandet muld og henligger i dag som naturområde. Området ejes af Holbæk kommune.

Kontaktperson er Bente Meehan, Naturmedarbejder og frivillighedskoordinator, Holbæk kommune beme@holb.dk

 

Gadekær på Langeland

På Langeland er 4 organisationer gået sammen om at lave et Gadekærsudvalg, som har til formål at engagere lokale borgere og foreninger i pleje, udvikling og anvendelse af deres lokale gadekær. 

Hør mere om frivilligprojektet på Langeland ved at kontakte formand for Friluftsrådet Sydfyn, Michael Martin Jensen mmjarkitekt@gmail.com eller bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening Langeland, Eva Christiansen evavindeby@gmail.com

På billedet ses tre mænd og taler. De har arbejdstøj på

Jungshoved (tidl. Roneklint)

Ved Roneklint er Lokalrådet, lokale borgere og sommerhusgæster, i samarbejde med en dedikeret naturvejleder fra Vordingborg Kommune, i fuld gang med mange spændende natur og friluftsprojekter - eksempelvis forbedring af adgangsforholdene til områdets mange naturperler, renovering af bystævnet, etablering af kogræsserlaug, vandhuller til den grønne løvfrø og rugekasser til stor skallesluger.

Hør mere om frivilligprojektet ved at kontakte Elise Steen Hvelplund, Naturvejleder Vordingborg Kommune eshv@vordingborg.dk

Beder Malling Ajstrup

Grøn Gruppe under Fællesrådet er initiativtager til frivilligprojektet i Beder Malling Ajstrup. Målet er at etablere et lokalt fællesskab, der sammen tar' ansvar for udvikling, anvendelse opg. pleje af natur- og friluftsområdet mellem de tre byer.

Grøn Gruppe under Fællesrådet er initiativtager til frivilligprojektet. Hør mere om projektet - kontakt Flemming Nielsen, Grøn Gruppe på fn@ju.dk

Bålhytte i Nærheden

NærHeden - Sejlbjerg Mose

I Hedehusene er Friluftsrådets lokale kreds (Storkøbenhavn vest) initiativtager til et frivilligprojekt som involverer borgere, foreninger, erhvervsliv og andre interessenter i udviklingen af Sejlbjeg Mose, et skønt, bynært natur- og friluftsområde i den nye bydel "NærHeden".

Hør mere om frivilligprojektet, og om hvordan du bliver en del af del lokale fællesskab, Moselauget - Sejlbjerg Moses Venner. Kontakt Niels Egeberg nkege@mail.tele.dk eller Tonny Madsen dory@madsen.mail.dk fra Friluftsrådets lokale kreds, Storkøbenhavn Vest.

En kvinde laver mad over et bål. Flere står og kigger på

Ndr. Fælled

På Ndr. Fælled i Randers har frivilliggruppen Nordre Fælleds Venner taget initiativ til at engagere endnu flere frivillige i udviklingen og anvendelsen af det tidligere militære øvelsesterræn.

Hør mere om frivilligprojektet på Ndr. Fælled ved at kontakte Claire Nielsen, Bysekretariatet cnn@msbolig.dk eller Eske Thøgersen, Ndr. Fælleds Venner eske.thoegersen@sol.dk