julepynt i naturen

Hent dit julepynt i naturen

Tag lidt jul med hjem. Mos, bær, grene og kogler forvandler sig i november og december til dyrebart pynt. Få styr på, hvad du må tage med hjem fra skoven til dine juledekorationer og kranse.

Vintermånederne byder på særlige stemnin­ger i naturen: Stilhed i skoven, skumring og mørke, fortælling ved bålet og selvfølgelig juleforberedelser.

Juletiden er en god anledning til en samle-tur i skoven for hele familien.

Gran og mos er fast inventar i juledekorationer, men også taks, thuja og kristtjørnen med de blanke mørkegrønne blade og røde bær er klassisk julegrønt. Kogler fra fyr, lærk eller gran kan bruges i dekorationer - og også blomster, bær, svampe og nødder. 

"Det bugner med gratis julepynt i skovene, men det er ikke alt, man må tage med hjem. Som tommelfingerregel må du samle så meget, der kan være i en plasticpose, til eget forbrug. Og så er det vigtigt at huske, at du ikke må gå udenfor stier og veje for at samle kogler og mos i private skove, det må du gerne i de offentligt ejede skove" siger Astrid Bjørg Mortensen, kommunikationschef i Friluftsrådet.

Masser af ideer til naturlig jul
På Skoven i Skolens hjemmeside kan du få inspiration til at bruge naturens materialer til julepynt. Du kan blandt andet  se hvordan man laver en adventskrans med bog-kapslerlave uro af fyrrekogler eller snitte en nisse

Også på Grønne Spirers hjemmeside kan du søge i de over 350 aktiviteter i naturen.

"Det kan være svært at finde en anledning til at komme ud i de kolde måneder, men det er ligeså sundt som resten af året. En tur i skoven er i hvert fald et godt afbræk i turene til stormagasinerne i december" siger Ida Kryger fra Friluftsrådets Grønne Spirer, der inspirerer til at få de mindste børn ud i naturen.

Hvad må du samle op?
  • Nødder, bær, svampe, frø, kogler, blomster, urter, grene, kviste, mos og lav må indsamles i begrænset omfang og kun til privat brug. Kogler må kun tages fra skovbunden.
  • I private skove skal man holde sig til vej og sti og må derfor kun indsamle hvad man kan nå derfra. I offentligt ejede skove må du gerne gå ud i skovbunden og væk fra veje og stier.
  • Man må ikke medtage pyntegrønt fra pyntegrøntbevoksninger, heller ikke grønt der ligger spredt på skovbunden. Det kan være lovligt at samle enkeltgrene op - i begrænset omfang til privat brug - hvis de ikke ligger i en pyntegrøntbevoksning.
  • Brænde og sanketræ må aldrig tages med hjem uden ejerens tilladelse.
  • Juletræer må aldrig tages med hjem uden ejerens tilladelse.
  • Der må ikke klippes eller skæres grene af nåletræer uden ejerens tilladelse, uanset træarten eller hvem der ejer skoven.   

Læs mere om, hvor du må samle i naturen på gaanyeveje.dk/kend-reglerne

Kilde: Dansk Skovforening

Hvor meget må du tage med hjem?
  • Loven siger ikke noget om, hvad "begrænset omfang og kun til privat brug" er.
  • Statsskovene bruger som tommelfingerregel, at man må tage, hvad man kan have i en almindelig plasticpose. Tommelfingerreglen er kendt af mange skovgæster, men er ikke lovfæstet.
  • Den samme tommelfingerregel anvendes i de private skove.

Kilde: Dansk Skovforening

Hvad må du skære og klippe af?
  • Der må ikke klippes eller skæres grene af nåletræer uden tilladelse, uanset om det er en privat eller en offentlig skov.
  • Du må gerne skære eller klippe kviste af løvtræer, der er over 10 m høje, men kun i de offentlige skove.
  • Du må ikke herudover tage grene af træer og buske, eller omhugge, opgrave eller oprykke træer og buske eller anden vegetation.

Kilde: Dansk Skovforening