Ørreder

Fang fisk på undervandsjagt

Kunne du tænke dig at glide lydløst gennem vand og fange en fisk med en harpun? Morten Rosenvold Villadsen, som er ekspert i fridykning og undervandsjagt, fortæller her, hvorfor det er så fascinerede, og hvordan du selv kommer i gang.

Undervandsjagt kan syne lidt som en grejsport, men lad dig ikke skræmme, hvis det er helt nyt for dig og du er nysgerrig efter at kaste dig bølgen og prøve det af. Undervandsjagt er nemlig ikke kun for professionelle og kræver ikke, at man skal have udstyr for mange tusinde kroner. Alle kan undervandsjage, det eneste det i princippet kræver er en snorkel, en maske og et fangstredskab. Så det er bare med at kaste dig ud i det.

“Hvis man bare lige vil prøve 10-15 minutter fra stranden, kan man om sommeren, hvor vandet er varmt, sagtens bare bruge sin gamle maske og snorkel, man måske har liggende fra, da man var i Thailand, og snitte en pind fra skoven skarp, og så gå på jagt,” siger Morten Rosenvold Villadsen, der er professionel undervandsjæger.

 

Det fedeste tidspunkt at undervandsjage i Danmark er slut-august, start-september, fordi sigtbarheden er god, der er varme i vandet, fiskene er tykke, og der er mange af dem.
Morten Rosenvold Villadsen

Fladfisk er som en skydeskive

Det er ifølge Morten Rosenvold Villadsen ikke svært at fange fiskene.

“Det er relativt nemt, for fladfisk ligger helt stille og mange af dem på lavt vand. Som udgangspunkt stoler de på deres camouflage, og medmindre man skræmmer dem, ligger de bare og prøver at gemme sig i sandet. De er som en skydeskive,” siger han. 

Det svære er altså ikke at fange fisken - det svære at få øje på den. 

“I begyndelsen handler undervandsjagt om at lære at spotte fladfiskene, for det kræver noget træning. Som begynder svømmer man ofte bare hen over dem, fordi man ikke ser dem. Og der er nogle fladfisk, der gemmer sig helt vildt godt så langt under sandet, at man ikke kan se dem med det blotte øje. Men de kommer så frem om natten, hvor man vil kunne fange dem.”

 

Reglerne om undervandsjagt

Man kan godt gå på undervandsjagt om natten, men det er i EU forbudt at bruge harpun mellem solnedgang og solopgang, så hvis man snorkelfisker på det tidspunkt, må fisken kun fanges med et net, en kniv eller med hænderne.

På samme måde gælder de samme fredningszoner og -tider som ved lystfiskeri, ligesom det også kræver et fisketegn at gå på undervandsjagt. 

Derudover gælder reglen om mindstemål på fiskene, og det kan være en tricky affære for især mange nybegyndere, siger Morten Rosenvold Villadsen. 

“Man skal huske på, at fiskene ikke er så store, som de virker, når man ser dem gennem snorkelmasken. Der er mange, der fanger deres første fisk og bliver skuffet, når de får den op over vandoverfladen og finder ud af, at den er under mindstemålet. Man lærer at justere sit øjemål, men især i starten kan det godt snyde, og det er jo ærgerligt, hvis man tror, man skal fange 20 fisk til fryseren, og så er de alle sammen for små."

 

Den ultimative frihed

“Der er en form for urtilfredstillelse i selv at fange sit eget mad og selv sørge for at dække sit proteinbehov, at se de levende væsner i øjnene, som man tager livet på. Der er på en eller anden måde noget ærlighed i det, som godt kan mangle i supermarkedet. Det handler også om oplevelsen af at være vægtløs i vand. At se vilde dyr tæt på og at udforske områder, som er meget lidt besøgte af mennesker. Jeg kender ikke noget, der er længere væk fra  min kalender og min telefon, end når jeg ligger på ti meter vand midt ude i Øresund. Det giver en flowtilstand og en frihed og utilgængelighed, som ellers kan være er en mangelvare, og som jeg i høj grad får ved at undervandsjage,” siger Morten Rosenvold Villadsen.

“Jeg er 100 procent til stede, når jeg er på undervandsjagt. Jeg kan ikke tænke på noget andet, jeg skal koncentrere mig kun om det. Det der øjeblik, hvor jeg spotter fisken, men ikke har fanget den endnu - det tidsrum der går, indtil det bliver afgjort, om jeg får den eller ej, er virkelig intenst og meget vanedannende.” 

 

6 gode råd til nye undervandsjægere

Find de gode steder 
På 
spotkort.dk noterer undervandsjægere, hvad de har fanget hvor, så du via et googlemap på sitet kan se, hvor i Danmark du har umiddelbart stor chance for at fange noget. 

Håndter harpunen rigtigt
En harpun er et våben, og den skal kun være spændt under vand. Det kræver ikke et jagttegn at bruge den, men sæt dig ind i, hvordan du håndterer den.

Lær din krop at kende
At holde vejret er en stor del af undervandsjagt, så lær det helt basale omkring trykudligning, fridykning og hvordan kroppen fungerer under vand, så du ikke risikerer at besvime eller drukne. Det gælder især når du bliver mere ambitiøs og vil ud på dybere vand.

Tænk på sikkerheden
Det er ikke et lovkrav at være forbundet til en dykkerbøje, som er udstyret med et dykkerflag, men det er en god idé i forhold til sikkerhed. Dels for ikke at blive sejlet ned ad den megen bådtrafik i Danmark, dels for at give din familie eller andre inde på stranden viden om, hvor du er. 

Start med det mest basale udstyr
Et fuldt sæt til undervandsjagt indeholder svømmefødder, våddragt, neoprensokker, blybælte, blylodder, snorkel, maske, handsker og et fangstredskab som f.eks. en harpun eller håndspyd. Derudover en bøjeline til at fastgøre dig til en dykkerbøje, samt en dykkerkniv, du kan bruge til at skære dig selv fri, hvis det bliver nødvendigt. For 5.000 kr. kan du få et ganske godt komplet sæt. 
Som begynder, der bliver inde på det lave vand i sommerhalvåret, kan du i første omgang nøjes med maske, snorkel og en harpun eller et andet fangstredskab. 

Sæt dig ind i reglerne
Læs mere om reglerne for bl.a. fredningstider og -zoner, mindstemål og brug af harpun og håndspyd. Se dem her