Nyhed

Sundhedsindsats i naturen: ”Det er meget harmonisk, det hele”

Naturfriske Damer i Fredensborg

Naturfriske Damer er et forløb i Fredensborg Kommune med fokus på natur, bevægelse, sansning og afstresning, som henvender sig særligt til kvinder, der går meget hjemme i hverdagen. Men tilbuddet er åben for alle.

Naturens former kan give ro i krop og sjæl. Det har man fået øjnene op for i Fredensborg, hvor kvinder inviteres ud for at opleve naturen og bevæge sig sammen med andre. Det sker som en del af kommunens sundhedsindsats i et partnerskab med Naturstyrelsen og lokale foreninger.
Anne Johannisson fra Naturstyrelsen Nordsjælland fortæller om spiralformer i naturen.
Anne Johannisson (t.h.) viser, hvordan forskellige planter er bygget op efter symmetriske spiralmønstre.

”Kan I finde noget i naturen omkring jer, der ikke er symmetrisk?”

Naturvejleder Anne Johannisson fra Naturstyrelsen Nordsjælland har sat de omkring 20 kvinder, der er med på tur i Dageløkke Skov ved Nivå denne mandag formiddag i august, på en svær opgave. Det er andet møde i forløbet Naturfriske Damer, hvor Fredensborg Kommune sammen med Naturstyrelsen og lokale foreninger inviterer kvinder ud for at opleve naturen og være aktive sammen med andre.

”Nej, det er meget harmonisk det hele”, lyder det prompte fra en af deltagerne.

Det er netop pointen, at det er vanskeligt at finde asymmetriske former i naturen, forklarer Anne Johannisson. Som mennesker har vi nemlig en forkærlighed for symmetriske former, der giver os ro i krop og sind. Derfor kan alene det at komme ud og se naturens former og mønstre have en afstressende effekt.

Naturen betyder ekstremt meget

En af deltagerne i Naturfriske Damer er Susanne Hjorth-Hansen, som er langtidssygemeldt og virker som borgerrepræsentant i partnerskabet bag forløbet.

Susanne Hjorth-Hansen
Efter en sygemelding opdagede Susanne Hjorth-Hansen, hvor godt det gør hende at komme ud i naturen.

”Jeg har fundet ud af, hvor ekstremt meget naturen betyder for mig. Det at komme ud i skoven og lægge mærke til detaljerne, det er simpelthen så helende”, siger hun.

Efter Susanne Hjorth-Hansen blev sygemeldt for nogle år siden, er hun begyndt at komme jævnligt ud i naturen, både alene og sammen med andre.

”Fællesskabet giver en ekstra dimension til naturoplevelsen”, siger hun og forklarer, at det dræner hende for energi at være fysisk aktiv og indgå i sociale sammenhænge.

”Men det er også ekstrems meningsgivende, og jeg glæder mig over, at kunne give det videre til andre”, tilføjer hun, der som borgerrepræsentant også hjælper til og ved dagens møde står for at instruere i åndedrætsøvelser.      

Bålkaffe og fællesskab

Formålet med Naturfriske Damer er, at kvinder kommer ud, sanser og bevæger sig i naturen, forklarer projektleder Anne-Lene Haarklou Hansen, Fredensborg Kommune.

”Naturaktiviteter er over de senere år blevet en integreret del af vores sundhedsindsats, fordi vi har oplevet, hvor godt det gør at komme ud”, siger Anne-Lene Haarklou Hansen.

I Naturfriske Damer er der et særligt fokus på kvinder, der går meget hjemme, som her får mulighed for at mødes i naturen, forklarer hun.

Lis Manicus
"Jeg kommer ikke så meget ud. Det handler nok mest om dovenskab fra min side", siger Lis Manicus (t.h.), der godt kan lide at mødes til Naturfriske Damer.

”Deltagerne lærer også om naturen undervejs”, siger Anne-Lene Haarklou Hansen og tilføjer:

”Og vi slutter altid af med en kop bålkaffe eller -te for også at underbygge fællesskabet.”

Oplysning om naturen

Lis Manicus, der er til Naturfriske Damer for anden gang, kan godt lide at lære nyt om naturen.  

”Sidst var der en naturvejleder ude, der fortalte om dyr. Og i tai-chiøvelser skulle vi forsøge at efterligne dyr. Det var sjovt og superspændende”, siger hun.

Også ved dagens møde har Lis Manicus lært nyt, denne gang om naturens former og mønstre, Hun har desuden hygget sig på gåturen, hvor Nina Duschek, der er formand for foreningen Nivå Trim, havde delt samtalekort ud, så deltagerne kom i snak med hinanden.

Ud over Nivå Trim er også den lokale forening TaiChi4You en del af partnerskabet bag Naturfriske Damer.

Forløbet er udsprunget af projektet Naturfriske Fællesskaber, der er et samarbejde mellem Sund By Netværket og Friluftsrådet, som igennem to år har hjulpet kommuner og foreninger med at lave udendørs, fælles aktiviteter, der øger borgeres mentale og fysiske sundhed.

Anne-Lene Haarklou Hansen
Naturstyrelsen og Fredensborg Kommune har siden siden 2007 arbejdet med at bruge naturen i forbindelse med sundhedsfremme. I Naturfriske Damer, som er en del af Naturfriske Fællesskaber, har de fået inddraget foreninger på en mere forpligtende måde end tidligere, fortæller Anne-Lene Haarklou Hansen.
Naturfriske Fællesskaber

Projektet Naturfriske Fællesskaber er et samarbejde mellem Sund By Netværket og Friluftsrådet, der hjælper kommuner og friluftsforeninger med at lave udendørs, sociale aktiviteter, der øger den mentale og fysiske sundhed.

Læs mere om projektet her.

Kontakt
Merlin Christophersen
Kommunikationskonsulent
24 63 76 41