Nyhed

Frivillighed styrker sundhed

Professor Bente Klarlund Pedersen, Rigshospitalet, direktør Dorte Nørregaard, Videnscenter om handicap, og centerchef Laura Auken Larsen, Center for Frivilligt Socialt Arbejde, diskuterede, hvor der er særlige behov for indsatser.

Professor Bente Klarlund Pedersen, Rigshospitalet, direktør Dorte Nørregaard, Videnscenter om handicap, og centerchef Laura Auken Larsen, Center for Frivilligt Socialt Arbejde, diskuterede, hvor der er særlige behov for indsatser for at skabe meningsfulde, aktive fællesskaber for mennesker med funktionsnedsættelse.

Konferencen ’Når bevægelse bevæger’ satte mandag på Christiansborg fokus på livskvalitet og sundhed hos ældre og mennesker med handicap. Her blev en indsats fremhævet, der sikrer retten til vind i håret.

”Sundhed er også at gøre noget meningsfuldt og være en del af et fællesskab.” Sådan lød det fra direktør Morten Hulvej Rod, Statens Institut for Folkesundhed, da han bød velkommen til konferencen ’Når bevægelse bevæger’, der mandag blev afholdt på Christiansborg.

Konferencen, der blev afholdt af Staten Institut for Folkesundhed og MF Karin Liltorp (M), satte fokus på, hvordan deltagelse i bevægelsesaktiviteter spiller ind på livskvalitet og sundhed hos ældre og mennesker med handicap. Der var oplæg fra og debatter med centrale aktører, som arbejder med at fremme sundhed, trivsel og bevægelse for personer med funktionsnedsættelse. Blandt bidragsyderne var professor Bente Klarlund Pedersen, Rigshospitalet, som deltog i samtale med direktør Dorte Nørregaard, Videnscenter om handicap, og centerchef Laura Auken Larsen, Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

"Man kan blive helt afhængig af at gøre noget for andre. Så bliver hjernen nemlig gennemskyllet af dopamin. Udover det ser frivillighed endda også ud til at styrke den fysiske sundhed", sagde Bente Klarlund Pedersen.

Ret til vind i håret

Derudover stod sloganerne ”Ret til vind i håret!” fra det internationale initiativ ’Cykling uden alder’ og ”Sport er for alle kroppe!” fra Team Tvilling i centrum for konferencen. Indsatserne, som begge er knyttet til Syddansk Universitet og har til formål at fremme bevægelse og friluftsliv hos funktionsnedsatte borgere, blev præsenteret som gode eksempler på, hvad der virker, når civilsamfund, foreninger og kommuner spiller sammen om at styrke livskvaliteten for både frivillige og deltagere i idrætsaktiviteter.

NATUR FOR ALLE

’Natur for alle’ er et konkret projekt, som får handicappede ud i meningsfulde fællesskaber i naturen. Bag projektet står Videnscenter for handicap, og det er støttet af Friluftsrådet med Udlodningsmidler til Friluftsliv.  

Læs mere om projektet på Videnscenter om handicaps hjemmeside.

Blandt de fremmødte politikere, forskere, organisationsrepræsentanter og frivillige var der enighed at spore om, at der i langt højere grad skal investeres i indsatser som ’Team Tvilling’ og ’Cykling uden alder’, når fremtidens sundhedsindsatser skal udvikles.

Blandt konferencedeltagerne var desuden rådmand Kristoffer Storm, Aalborg Kommune, direktør Katrine Mandrup, Danske Handicaporganisationer, underdirektør Lars Linderholm, Ældre Sagen, og moderator Morten Hyllegaard, BETA.

Konferencen blev afholdt i forbindelse med forskningsprojektet ’Når bevægelse bevæger’ på Syddansk Universitet og i samarbejde med Center for Aktiv Sundhed, Bevica Fonden, Helsefonden, Team Tvilling og Cykling uden alder.

Læs mere om forskningsprojektet 'Når bevægelse bevæger' på Syddansk Universitets hjemmeside.

 

Kontakt
Merlin Christophersen
Kommunikationskonsulent
24 63 76 41