Nyhed

56 mio. kroner uddelt til 686 friluftsprojekter

Bålhygge ved shelterplads
686 projekter fik i 2023 tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv. Blandt disse er en række nytænkende projekter, der understøtter et bæredygtigt friluftsliv ved at kombinere mulighederne for friluftsliv med eksempelvis klimatilpasning eller naturgenopretning.

Friluftsliv handler for mange om respekt for naturen og bæredygtighed, men den forbrugskultur, som ofte er forbundet med friluftsliv, kan ende med at skade den natur, som udstyr og faciliteter skal give adgang til. I takt med at vi bliver flere naturbrugere, stiger behovet derfor for at understøtte et bæredygtigt friluftsliv.

I 2023 har Udlodningsmidler til Friluftsliv givet 56 mio. kroner i støtte til 686 projekter. Udlodningsmidler til Friluftsliv støtter initiativer, der forbedrer mulighederne for befolkningens alsidige friluftsliv og naturforståelse, og en række af de støttede projekter er sammenhængende projekter, hvor tiltag for klimatilpasning, naturgenopretning, naturpleje, drikkevandssikring, skovrejsning osv. samtænkes med nye muligheder for friluftsliv.

Eksempelvis i form af nye naturområder på tidligere landbrugsjord eller etablering af stenrev, der både forbedrer biodiversiteten og skaber nye muligheder for vandfriluftsliv.

”Klimaet og naturen er under pres, og det er derfor glædeligt, at vi i 2023 har kunnet støtte mange projekter, hvor ønsket om at øge mulighederne for friluftsliv har spillet sammen med hensynet til naturen og klimaet. Det kan forhåbentlig inspirere andre til at tænke i samme baner,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Friluftsrådet har i 2023 haft øget fokus på bæredygtighed i de støttede projekter, blandt andet i form af en inspirationsguide til, hvordan man som ansøger kan indtænke bæredygtighed i sit projekt. 

Derudover er der et krav om brug af certificeret træ ved støtte til større trækonstruktioner såsom madpakkehuse og badebroer.

Uddelte midler i 2023

Fysiske rammer for Friluftsliv: 21,1 mio. kr. til 162 projekter

Vandfriluftsliv: 12,7 mio. kr. til 117 projekter

Børn og unges friluftsliv: 17,1 mio. kr. til 298 projekter

Nat i Naturen: 2,4 mio. kr. til 104 projekter 

Nationale udviklingsprojekter: 2,9 mio. kr. til 5 projekter

Der er givet støtte til projekter i 92 kommuner. 

Nat i Naturen er populært

Ud over støtte til projekter under de tre temaer Fysiske rammer for friluftsliv, Vandfriluftsliv og Børn og unges friluftsliv blev der i 2023 ydet støtte til 104 projekter under puljen Nat i Naturen. 

Puljen har til formål at støtte afholdelse af åbne arrangementer, der skal få flere ud og opleve naturen, når mørket er faldet på. Puljen blev introduceret i 2022, og har i 2023 oplevet en betydelig stigning i antallet af ansøgninger.

”Formålet med puljen er at åbne befolkningens øjne for, at friluftsliv også kan foregå i mørket. Vi er  glade for, at så mange foreninger og andre arrangører har taget idéen til sig og afholdt arrangementer fra mørkevandringer til demokratiske bålsamtaler, der på forskellig vis er med til at udbrede og  nytænke friluftslivet,” siger Winni Grosbøll.

Shelter i Pilotnaturpark Flynder Sø - Sønder Lem Vig
Udlodningsmidler til Friluftsliv støtter initiativer, der forbedrer mulighederne for befolkningens friluftsliv og naturforståelse. Næste frist er 15. september 2024.
Kontakt
Portrætfoto af Rikke Damm - konsulent i Friluftsrådet
Konsulent
24 52 60 89
gitteholtze
Kommunikationskonsulent
24 64 63 91