Nyhed

Regelforenkling ønskes: Danskerne er i tvivl om, hvad de må i naturen

Stopskilt i naturen
Reglerne for færdsel i naturen er unødigt komplicerede, og det gør det særligt svært for nye naturbrugere at vide, hvad man må. Friluftsrådet opfordrer til at reglerne på området forenkles.

2020 bød på naturoplevelser i Danmark for langt flere end vanligt. Tal fra en rundspørge af Kantar Gallup for Friluftsrådet viser, at 37 procent af danskerne har været mere ude i naturen, end de plejer, og 48 procent har været lige så meget ude som vanligt i sommermånederne. Og tendensen er fortsat selvom vejret er blevet koldere og mørkere. 

Mange kender ikke reglerne

Desværre er rigtig mange i tvivl om, hvad de må og ikke må i naturen. Reglerne for at færdes i den danske natur er så komplicerede, at mange ikke kender til og følger dem. En undersøgelse foretaget af Advice for Friluftsrådet i 2019 viste, at omkring en femtedel af danskerne i mindre grad har styr på reglerne for, hvad de må i naturen, og kun ti procent mener, at de har fuldstændig styr på reglerne.

”Forestil dig, at det samme gælder med trafikreglerne. At kun hver tiende mener, de har styr på dem. Det ville jo være helt uholdbart. Det lave kendskab til reglerne kunne skyldes manglende oplysning, men reglerne er simpelthen for ulogiske og komplicerede til at man kan lære dem. Vi risikerer, at folk går glip af naturoplevelser, fordi de opgiver at finde ud af det eller ikke tror, de må være gå  for eksempel på private strande eller markveje,” siger Niels-Christian Levin Hansen, der er formand for Friluftsrådet.

Undersøgelsen fra 2019 viste blandt andet, at kun halvdelen af danskerne kendte reglen om, at det er tilladt at færdes på private strande, og kun en fjerdedel vidste, at man må at bade på private strande, hvis der er mere end 50 meter til nærmeste bebyggelse. Ligeledes vidste kun en fjerdedel, at du gerne må cykle på veje og stier i private områder.

Når så mange danskere er i tvivl om, hvad de må, kan det betyde, at de undlader at opsøge naturen. Hvis man for eksempel er i tvivl om, om man må gå på en strand, der er skiltet med ”privat område”, så vil rigtig mange undlade at gå der, selvom det er tilladt. Det bekræfter tal fra Friluftslivets Brugerpanel. Her har 20 procent i sommerhalvåret 2020 været i tvivl, om de måtte færdes i et naturområde, og over halvdelen af disse undlod at opsøge området eller gik udenom på grund af tvivl. Når der opstår tvivl om reglerne, ser det altså ud til, at befolkningens færdsel i naturen hindres unødigt.

Overtræder regler der skal beskytte naturen

Derudover kan det manglende kendskab til lovgivningen have den konsekvens, at befolkningen overtræder de regler, der er til for at beskytte naturen. Blandt deltagerne i brugerpanelet har mange friluftsudøvere oplevet, at reglerne i naturen er blevet overtrådt over sommeren. 71 procent af panelet har en eller flere gange oplevet, at hunde har gået uden snor i naturen uden for særlige hundeområder, og 84 procent har oplevet, at besøgende har smidt affald i naturen over sommeren. Lige over halvdelen af panelet har også oplevet naturbesøgende, der har tændt bål uden for de afmærkede bålpladser. Erfaringerne peger samlet set på, at de forvirrende og uigennemsigtige regler gør det sværere for danskerne at komme ud og opleve naturen, end det behøver at være. Samtidig kan det manglende kendskab føre til lovovertrædelser, der kan gøre skade på de naturområder, som der er så stort et fokus på at passe godt på.

Friluftsrådet: Gør reglerne nemmere at forstå

Friluftsrådet mener, at der er behov for en forenkling af reglerne for færdsel og ophold i naturen, så det bliver nemmere for befolkningen at komme ud og opleve naturen. I dag skal man søge på tværs af ministerier og kende til over 16 forskellige love bare på Miljø- og fødevareministeriets område for at vide, hvad man må i naturen.

”Reglerne for adgang til naturen er et virvar af undtagelser og særtilladelser, der gør det alt for svært for almindelige mennesker at komme ud og opleve alt det som den danske natur byder på. Der er vi simpelthen nødt til at få forsimplet lovområdet, så vi kan få flere ud i naturen og skabe et ejerskab til den blandt danskerne.”, fortæller Niels-Christian Levin Hansen.

Derfor opfordrer formanden Regeringen til at nedsætte et Adgangspolitisk Udvalg, der skal kigge på hvordan reglerne kan gøres mere simple og forståelige for befolkningen.

 

Friluftslivets Brugerpanel

Friluftslivets Brugerpanel administreres af Friluftsrådet og består af 792 friluftsinteresserede danskere fordelt over hele landet. Der er ikke tale om et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, men om særligt friluftsaktive og -interesserede borgere, der ønsker at bidrage med viden og erfaringer om området.

Undersøgelsen om sommer i naturen er besvaret af 577 panelister (svarprocent: 73).

Hvad må du i naturen?

Reglerne for færdsel og ophold i naturen varierer blandt andet afhængigt af ejerforhold, naturtype, tidspunkt og hvilke aktiviteter, man foretager sig i naturen. Samtidig er reglerne ikke samlet i én lov, men er spredt ud over en række love under Miljø- og Fødevareministeriet samt love på en lang række andre områder. Det gør det svært for almindelige danskere at få et samlet overblik over, hvad man må og ikke må.