Pressemeddelelse

Stier og ruter i naturen skal binde landet sammen

vandretur på sti
Ny rapport anbefaler, at rekreative stier og ruter koordineres på nationalt plan. Der er både behov for at skabe fælles kvalitetsstandarder for stier og ruter, og for at samle formidlingen, så det er nemt for vandrere, cyklister, ryttere og andre friluftsbrugere at få overblik over mulighederne i naturen.

Camønoen, Hærvejen, Gudernes Stræde, Øhavsstien, Fjordstien og Kyst til Kyst-stien. Navnene lyder velkendte for mange danskere, for afmærkede stier og ruter i naturen er populære for friluftsudøvere fra ind- og udland.

Men Danmark kan gøre mere for at udvikle, samle og koordinere de eksisterende stier og ruter, fastslår ny rapport. Der er blandt andet behov for at binde de rekreative muligheder bedre sammen, skabe fælles kvalitetsstandarder og formidle ruterne på en samlet platform. Det peger nogle af anbefalingerne i den nye rapport ”Fremtidens stier og ruter” på. Den bygger på en række undersøgelser og på både danske og internationale erfaringer med stier og ruter som udgangspunkt for friluftsliv og naturturisme.

Ifølge tal fra Idrættens Analyseinstitut bruger 64 % af danskerne afmærkede stier og ruter og 41 % gør det mindst et par gange om måneden.

Sti langs kysten i Nordsjælland
Der er stort behov for et sammenhængende sti- og rutenet i Danmark, en ensartet platform der kan skabe overblik og faste standarder. Sådan lød det fra fem organisation på Naturmødet i Hirtshals, da Friluftsrådet præsenterede en ny rapport om fremtidens stier og ruter.

Behov for national koordinering

Fællesnævneren for rapportens i alt 10 anbefalinger er, at en national koordinering og organisering af stier og ruter vil styrke området markant.

”På den baggrund ser vi et stort potentiale for at koble stier sammen på kryds og tværs, for eksempel på tværs af kommunegrænser. Vi kan også få kortlagt, hvor der er huller i Danmarkskortet og derved åbne for at skabe flere stier, der på sigt kan binde landet sammen og give os helt unikke muligheder for at opleve Danmarks natur til fods, fra cykelsadlen eller fra vandsiden i kajak” siger Niels-Christian Levin Hansen, der er ny formand i Friluftsrådet.

To kvinder i 30'erne går på en markvej under bøgetræer i maj
Er der en sti, går vi en tur. En sti er en alletiders vej ud i naturen, og stier og ruter forbedrer muligheder for friluftsaktiviteter for både vandrere, cyklister og ryttere.

Samlet platform til at formidle mulighederne

Den national koordinering gælder også formidlingen af stierne. I dag bruger kommuner, turismeaktører og organisationer resurser på at formidle på forskellige platforme.

”Vil man finde stierne i dag skal man nærmest kende navnet eller vide, at den er der, for at kunne søge. Det burde være nemmere at planlægge sin tur og se hvilke muligheder der er, både for lokale og for turister. Hvis vi skal have flere til at tage ud i naturen, så skal det være let og ligetil for alle" siger Niels-Christian Levin Hansen.

Og peger på, at vi kan lære noget af lande som f.eks. Schweiz og Norge, hvor der findes en samlet platform, der formidler ruter til vandring, kanosejlads, cykling og overnatning. Her er også mere standardiseret kortmateriale og formidling af natur og oplevelser undervejs. 

Det er ikke en centralisering eller ensretning af stierne rapporten anbefaler. Der skal fortsat være plads til forskellighed og lokal identitet branding, men det skal være nemmere for naturgæsterne at finde information ét sted.

Fakta om Fremtidens stier og ruter

Rapporten er skrevet af BARK Rådgivning og Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. Der har været inddraget en række aktører undervejs i arbejdet frem mod anbefalingerne ligesom danske og internationale erfaringer er analyseret som baggrund for anbefalingerne.

Undersøgelsen er blevet til på baggrund af et udbud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv og er udgivet i maj 2019.