Nyhed

Det skal have konsekvenser at spærre adgang til natur

Dueodde fyr
En lodsejer er sigtet for at forhindre offentlig adgang til stranden og Dueodde Fyr. Det er Friluftsrådet tilfredse med: Vi må ikke bare se passivt til, når befolkningens muligheder for at komme ud i naturen ødelægges.

Det kan blive en hård omgang at forhindre offentligheden i at færdes i naturen, hvor de ellers har lov til at færdes. Det må en lodsejer på Bornholms sydspids sande, efter at have sat skræmmeskilte og kæder op og pløjet en adgangsvej der fører ned til stranden og Dueodde Fyr op. Nu er han sigtet for brud på Naturbeskyttelsesloven.

Friluftsrådet Bornholm har været involveret i sagen helt fra efteråret sidste år, hvor de blev bekendt med, at der var sat skilte op og at vejen til klitområdet, fyret og stranden blev spærret med en kæde. Sagen blev bragt til Bornholms Regionskommune, der gav lodsejeren påbud om at åbne adgangsvejen. Da det ikke skete blev ejeren politianmeldt og nu sigtet for at bryde naturbeskyttelsesloven.

”Det er vi tilfredse med, det er trist det ikke er lykkedes at gøre noget ved det noget før, for det har stor betydning for både lokalbefolkning og turister at kunne komme ned til stranden og fyret” siger Kurt Pedersen fra Friluftsrådet Bornholm.

Inforgrafik adgangssagen ved Dueodde

Vi må ikke se passivt til

Generelt ser Friluftsrådet flere steder i naturen, hvor bliver forhindret, selvom Naturbeskyttelsesloven egentlig giver dem ret til at være der. Derfor vil Rådet kortlægge adgangsproblemer i naturen og fortsat tage spørgsmålet op politisk:

”Adgangssagerne skal frem i lyset og håndteres, så der ikke bliver set passivt til, når befolkningens lovlige adgang til natur forhindres. Bornholms Regionskommune har gjort hvad de kunne og håndteret denne sag forbilledligt. Vi kunne godt ønske os sådan et forløb i alle kommuner, men det er langt fra tilfældet. Mange steder anmeldes det slet ikke til kommunen når lodsejere uretmæssigt forhindrer folks adgang til natur. Og sker det endelig bliver det ofte langtrukne sager, der koster mange resurser, og det ender med at kommunen ikke ved, hvad de skal stille op” siger Jan Ejlsted.

Friluftsrådet er i gang med at kortlægge steder, hvor lodsejere ulovligt forhindrer offentlighedens adgang til naturen.

Skræmmeskilte på vej ved Dueodde
Skilte og opgravet sti ved Dueodde