Nyhed

Flere børn leger i det fri året rundt

Grønt Flag flaghejsning
I dag er mange institutioner og dagplejer opmærksomme på at få børnene ud i naturen. Det viser det stigende antal grønne flag, som Friluftsrådet har uddelt i 2018. Hele 370 dagtilbud har fået flaget, og det er en markant stigning siden 2008, hvor der blev tildelt 52 grønne flag

Det årlige antal af tildelte flag er steget markant gennem de seneste 10 år - det samme gælder for Grønne Spirers medlemsantal. Det glæder Ida Kryger, der er projektkoordinator for Friluftsrådets Grønne Spirer.

 ”Grønne Spirer har stor succes, fordi pædagogerne, dagplejerne og deres ledere godt ved, at naturen er et fantastisk rum for leg, læring og gode stunder med børnene. Vores kurser og inspirationsmaterialer er gode værktøjer til at komme ud - og med Det Grønne Flag får de mulighed for at synliggøre den indsats, de gør, og alt det de er stolte af”, udtaler Ida Kryger.

FAKTA
  • I 2018 er der blevet tildelt grønne flag til 370 dagtilbud.
  • I 2018 har Grønne spirer 961 medlemmer. Heraf er 662 institutioner, 235 dagplejegrupper og 64 enkelt-dagplejere.
  • Næsten 20 procent af alle Danmarks 3500 institutioner er Grønne Spirer.

Børn skal ud hver dag

Det grønne flag gives til dagtilbud, der arbejder med friluftsliv, natur og miljø i dagligdagen, som en del af Friluftsrådets program Grønne Spirer. For at kunne hejse det grønne flag skal institutionen eller dagplejergruppen lave gode, lærerige natur- eller miljøaktiviteter og have oplevelser i naturen året rundt. Derudover skal der laves en grøn handleplan, og to af de ansatte skal deltage i Friluftsrådets Grønne Spirer-kursus.

”I Friluftsrådet er vi glade for, at der er så stor en stigning i antallet af tildelinger af Det Grønne Flag. Det viser både, at flere dagtilbud prioriterer naturen i hverdagen, men også at der er kommet fokus på den positive betydning, det har for børn at opholde sig i naturen”, udtaler Ida Kryger.

Blandt de kommuner, der har fået tildelt flest grønne flag til naturdagplejerne og institutionerne, er de sønderjyske kommuner, Haderslev- og Tønder Kommune. I Haderslev Kommune har i alt 66 naturdagplejer fået tildelt Det Grønne Flag. Dertil har 24 institutioner i Tønder Kommune fået tildelt flaget.

En ny undersøgelse lavet af Center for Børn og Natur, med forskere fra VIA University College, viser desuden, at næsten alle danske dagsinstitutioner i dag er ude i det fri mere end to timer dagligt – året rundt. Institutionerne og dagplejerne er rigtig gode til at komme ud i naturen, hvilket skaber gode rammer for naturoplevelser for børnene.

Top 3 over kommuner vis institutioner har modtaget flest grønne flag
  1. Tønder Kommune – 24 I alt
  2. Ålborg Kommune – 15 I alt
  3. Haderslev Kommune – 6 I alt
Top 3 over kommuner vis naturdagplejer har modtaget flest grønne flag
  1. Haderslev Kommune – 66 I alt
  2. Randers Kommune – 58 I alt
  3. Thisted Kommune – 41 I alt

Læs mere om Friluftsrådets Grønne Spirer på www.gronnespirer.dk.

Grønne Spirer er Friluftsrådets grønne mærkningsordning for børneinstitutioner. Med ordningen er Friluftsrådet med til at støtte og synliggøre institutionernes arbejde for en grønnere hverdag. Derudover kan institutionerne, ved at opfylde nogle kriterier, få tildelt et grønt flag og dermed vise, at de har et særligt fokus på at inddrage naturen i hverdagen.

Kontakt
Portrætfoto Ida Kryger
Konsulent
24 65 70 99