Nyhed

Nye corona-retningslinjer for foreninger - maj 2021

To teenage drenge hygger sig i naturen
Corona-retningslinjerne for udendørs og indendørs foreningsliv er ændret ifølge genåbningsplanen. Seneste opdatering er 27. maj 2021.

For at begrænse coronasmitten i samfundet er der en række retningslinjer, der gælder i foreningslivet. De seneste planer for genåbningen gælder fra 21. maj 2021.

Friluftsrådet kan ikke give tilladelse til aktiviteter, men gengiver udelukkende myndighedernes anbefalinger på det område, der gælder friluftsaktiviteter.

De vigtigste retningslinjer for foreningslivet

Forsamlingsforbuddet ved udendørs foreningsaktiviteter er aktuelt på 100 personer. 

Man må være op til 100 personer sammen til udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi. Det gælder for aktiviteter, der er arrangeret af offentlige myndigheder, organisationer, foreninger, virksomheder og kulturinstitutioner. Planen er at forsamlingsloftet udfases på følgende datoer:

Fra 21. maj: 100 personer

Fra 11. juni: Forsamlingsforbud afskaffes 

Det er desuden Kulturministeriets vurdering, at der skal være tale om en aktivitet arrangeret af en forening for, at der kan være tale om en foreningsaktivitet i organiseret regi, som er omfattet af det hævede forsamlingsforbud. Der er dog ikke krav om, at alle deltagerne skal være medlemmer af den pågældende forening.

Forsamlingsforbuddet gælder kun, hvis de flere end 100 personer befinder sig på samme sted samtidig. Eksempelvis må man gerne afholde et løb, konkurrence, stævne eller tilsvarende med flere end 100 deltagere, hvis arrangementet opdeles, så der deltager maksimalt 100 personer ad gangen - dvs. at man deltager tidsmæssigt forskudt eller geografisk spredt. Det afgørende er, at der ikke på noget tidspunkt er forsamlet flere end 100 personer samtidig. 

Den geografiske spredning mellem deltagerne skal opretholdes gennem hele arrangementet.

Der må altså ikke samles flere end 100 til pokaloverrækkelse, medmindre deltagerne sidder ned på faste pladser med afstand og ansigtet i samme retning. Man må heller ikke opdele et område i mindre sektioner med f.eks. ministrimmel. 

Læs uddybende om forsamlingsreglen 

Indendørs foreningsaktiviteter 

For indendørs idræt og anden foreningsaktivitet i organiseret regi gælder for børn og unge under 18 år et forsamlingsloft på 50 personer. Forsamlingsloftet på 50 for idræt for børn og unge omfatter også idrætsaktiviteter, hvor personer over 18 år deltager, hvis disses tilstedeværelse er nødvendig for en forsvarlige afholdelse af aktiviteterne. 

Overdækning eller telt er ok

Udendørs idrætsaktiviteter kan ifølge Kulturministeriet foregå under overdækning i f.eks. telte og pavilloner, hvis denne foregår under overdækning uden "vægge". Det vil også fortsat betragtes som udendørs, hvis 3 af 4 sider i et telt f.eks. er taget af.

Mundbind skal ikke bruges ved udendørs aktiviteter 

Fra 29. oktober 2020 skal personer på 12 år og derover bære mundbind eller visir indendørs i idræts- og foreningsfaciliteter, når man ikke sidder ned eller er i gang med en aktivitet. Krav om mundbind gælder ikke udendørs arealer. 

Coronapas på kulturinstitutioner

For at kunne deltage i kulturaktiviteter på kulturinstitutioner (for eksempel zoologiske haver, klatreparker, museer o.l.), skal besøgende fremvise coronapas, dvs. enten dokumentation for vaccination eller en negativ test, der er højst 72 timer gammel. Dette gælder ikke ved foreningsaktiviteter for børn eller voksne. 

Stikprøvekontrol

I frivillige foreninger vil der ligesom på biblioteker blive foretaget stikprøvekontrol af coronapas.

Offentlig natur og parker

Man må gerne samles i foreningsregi på offentlige steder, for eksempel offentlige naturområder eller parker. 

Anbefalinger med særligt fokus på arrangementer med overnatning, herunder lejrskoler mv., i dagtilbud mv., på grundskoler, fritidstilbud, ungdoms- og voksenuddannelser samt arrangementer i det frivillige idræts- og foreningsliv.

SST har udgivet anbefalinger til, hvordan man afholder arrangementer med overnatning. Læs dem her. 

Hvem er ansvarlig for overholdelsen af regler og retningslinjer?

 

En forsvarlig afvikling af aktiviteter indebærer, at ledelse for hver forening/institution/virksomhed eller de i øvrigt ansvarlige tager fælles ansvar for, at aktiviteterne sker på en måde, hvor smittespredningen begrænses mest muligt, herunder:

  • At der bør foreligge en plan for håndtering af personer med symptomer, herunder selvisolation indtil personen kan komme hjem eller på sygehus
  • Hygiejne med fokus på hosteetikette, håndhygiejne og kontaktpunkter
  • Kontaktreduktion med fokus på afstand, hyppighed, varighed og barrierer

Derudover skal Sundhedsstyrelsens seks generelle råd for at forebygge smittespredning i videst muligt omfang overholdes:

  • Vask hænder tit, eller brug håndsprit.
  • Host eller nys i ærmet.
  • Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt.
  • Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen.
  • Hold afstand og bed andre tage hensyn.
  • Gå i selvisolation, hvis du har symptomer på covid-19, er testet positiv eller er nær kontakt til en person smittet med covid-19.

Særlige retningslinjer:

  • Den pågældende forening/facilitet kan inddele udendørs arealer i felter og selv beslutte, hvordan inddelingen konkret skal foretages (f.eks. med snore, kegler, optegning mv.).
  • Aktiviteten afvikles med fokus på styring af deltagerantal herunder på opdeling i undergrupper, der sikrer at forsamlingsforbud overholdes hele tiden. Der udnævnes personale/frivillige, der har til opgave at forebygge opbygning af tætte forsamlinger.
  • Brugerne opfordres til at medbringe eget udstyr, hvis dette skal anvendes til træning/aktiviteten mv. I det omfang der bruges fælles udstyr rengøres de undervejs eller efter brug, ligesom brugerne opfordres til at have ekstra fokus på håndhygiejnen. I tilfælde hvor redskaber ikke meningsfuldt kan afsprittes eller rengøres med f.eks. vand og sæbe løbende under aktiviteten afsprittes hænder (det kropslige kontaktpunkt) løbende.
  • Overnatning i telte/shelters kan ske efter Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger om afstand og hygiejne. Foreninger kan lave konkrete retningslinjer for dette. Vær dog opmærksom på eventuelle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen i forhold til afholdelse af sociale arrangementer samt arrangementer med overnatning.