Nyhed

Børn har krav på muligheden for at brække en arm

Tre børn løber i efterårsskov
Børn er sjældent i naturen uden opsyn fra voksne. Det er et stort problem, for børn har brug for frihed til at kunne lave eksperimenter på egen hånd. Udfordringer i naturen giver stærkere børn, lyder det fra Friluftsrådet.

Børn skal have lov til at få blå mærker, våde sokker og småskrammer. De skal prøve at brænde sig på en brændeælde, røre ved et dødt dyr og klatre højt op i et træ, mener Friluftsrådet.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

Det er en stigende tendens i samfundet, at børn bliver overvåget og pakket ind i vat af forældre, der i bedste mening vil passe på, at deres børn ikke slår sig eller kommer til skade. Børn bliver derfor ofte begrænset i at undersøge, hvor højt de kan klatre op i et træ eller mærke efter, hvordan det føles at røre ved en snegl eller putte jord i munden.

”Det kan godt være, at de får en hudoverskrabning, et blåt mærk eller måske risikerer at brække en arm, men det er alt sammen med til at udvikle børnenes dømmekraft, selvværd og motorik. Hvis vi hele tiden tager risikoen fra dem, får de ikke lært at tage vare på sig selv”
Mads Brodersen, motorikvejleder fra Vends Motorik – og Naturskole.

 

I dag har kun 41 % af børn mellem 12-15 år været i naturen alene med deres venner. Det viser en stor undersøgelse, som YouGov har lavet for Friluftsrådet. Tallene viser også, at 25 procent af alle børn ikke har prøvet at være gennemblødt af regn, 34 procent har aldrig brændt sig på en brændenælde, og 61 procent har ikke prøvet at snitte med en dolk. Kun 13 procent af børnene har haft fornøjelsen af at spise en myre, bille eller regnorm.

”Naturen er selvfølgelig ikke ufarlig, men hvad er faren ved at få våde sokker eller at klatre højt op i et træ? Vi kan hurtigt komme til at lave for mange sikkerhedsregler og begrænse vores børn mere end nødvendig -  naturen er den bedste legeplads med alt det, børn har brug for, så jeg kan kun opfordre forældre til at give børn mere frihed i naturen”, siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

Hvorfor risikofyldte lege?
  • Forskere konkluderer, at risikofyldte lege er med til at udvikle psykologiske, fysisk-motoriske og sociale kompetencer, som børn der pakkes ind i vat går glip af.
  • Naturen byder på mange muligheder for risikofyldt leg. I skoven, ved vandhullet, på engen og ved havet –  er der uendelige muligheder for nye udfordringer, naturlig spænding og for at eksperimentere og udfordre egne evner og grænser.
  • Natur, motion, leg og frisk luft er vigtigt i et godt og sundt børneliv. Aktivitet i naturen er med til at modarbejde livsstilssygdomme som overvægt, hjertekarsygdomme og diabetes. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn og unge på 5-17 år er fysisk aktive mindst 60 minutter om dagen ved moderat til høj intensitet.
  • Fysisk aktive børn har ofte et bedre selvværd, en større selvtillid, flere sociale relationer og føler sig mindre ensomme i forhold til fysisk inaktive børn. Dermed er der skabt et godt grundlag for, at børnene klarer sig bedre mentalt, socialt og fagligt.

Det skal være lidt farligt

Børn går glip af risikofyldte naturoplevelser
  • 61 % af alle børn har ikke prøvet at snittet med en dolk
  • 60 % har ikke prøvet at røre ved et dødt dyr
  • 53 % af alle børn har ikke prøvet at smage på jord
  • 50 % af alle børn har ikke prøvet at klatre højt op i et træ
  • 50 % har ikke prøvet, at gå en tur i mørke
  • 41 % af børn mellem 12-15 år været i naturen alene med deres venner
  • 34 % af alle børn har ikke prøvet at brænde sig på en brændenælde
  • 30 % af alle børn har ikke prøvet at få mudder i ansigtet
  • 25 % af alle børn har ikke prøvet at blive gennemblødt af regn

Undersøgelsen er gennemført som en survey blandt  3000 forældre med børn i alderen 2-15 år. Undersøgelsen er foretaget af YouGov på vegne af Friluftsrådet og offentliggjort i juni 2018.

Også i daginstitutioner, hvor børn tilbringer en stor del af deres vågne tid, bliver de beskyttet mod risici og skader. Grene bliver skåret af træerne, legepladser sikres af frygt for faldulykker og på forældremøder diskuterer forældre og pædagoger, om det skal være forbudt at snitte med knive, tænde bål eller lege med pinde.

”Jeg hører ofte fra pædagoger, at de frygter konflikter med forældre, hvis deres barn får en rift eller har slået hul på knæet. Mange forældre forstår ikke vigtigheden af, at børn har brug for risikofyldte oplevelser- og engang imellem at mærke konsekvenserne af dem”, siger Ida Kryger, naturpædagogisk konsulent i Friluftsrådet.

Ifølge en ekspert på området er det utrolig vigtigt, at børn får mulighed for krybe om bag busken og være uden for de voksnes radar.

”Det kan godt være, at de får en hudoverskrabning, et blåt mærk eller måske risikerer at brække en arm, men det er alt sammen med til at udvikle børnenes dømmekraft, selvværd og motorik. Hvis vi hele tiden tager risikoen fra dem, får de ikke lært at tage vare på sig selv”, siger Mads Brodersen, motorikvejleder fra Vends Motorik – og Naturskole.

Ifølge Mads Brodersen har det en kæmpe betydning, at børn kommer ud i naturen og bliver sluppet fri.

”Det værste, der kan ske for børn, der ikke kommer ud i naturen, det er, at de bliver både mentalt og motorisk understimuleret”, lyder det fra motorikvejlederen.

Nominér din favorit-naturoplevelse

Hvilken naturoplevelse synes du, at alle børn skal prøve? Har du et godt minde fra din barndom eller bare en rigtig god ide til, hvad der er musthave for børn at prøve i naturen, så kan du stadig nå at nominere din oplevelse på www.børngrorinatur.dk . Det kan for eksempel være at sove under åben himmel, at fange en krabbe eller at fare vild i skoven. 

Kampagnen er en del af et projekt under Center for Børn og Natur, som består af Københavns Universitet, Syddansk Universitet, VIA University College og Aarhus Universitet samt Friluftsrådet og er støttet af Nordea-fonden. Centerets vision er, at børn skal 10 procent mere ud i naturen.

Børn leger ved sø
Kontakt
portræt af Louise
Kommunikationskonsulent
40337402