To shelter i skov med bålplads
Naturrum er steder i naturen, hvor man kan være aktiv i det fri, hente ny viden, få frisk luft til egne tanker eller blot finde ro og fordybelse. Find et Naturrum - eller skab dit eget.

Naturrum er udflugtsmål med anderledes fysiske rammer for ophold, aktivitet og formidling i naturskønne områder. Naturrum fremhæver det særlige ved stedets natur og historie og giver besøgende en pause fra hverdagen. 

Naturrum findes 20 steder i Danmark.

Vil du skabe dit eget Naturrum?

Friluftsrådet opfordrer lokale ildsjæle over hele landet til at skabe netop deres bud på et Naturrum og på den måde være med til at give andre en god oplevelse i naturen.

Hvad er kravene til et Naturrum?

For at være et Naturrum er der nogle kriterier, der skal være opfyldt. Der er ingen specifikke krav til størrelsen af et Naturrum, men der er minimumskrav til faciliteter og formidling. Naturrum skal indeholde følgende seks elementer:

  • Naturrum skal have lokalt ejerskab
    Initiativ, idéudvikling og drift af de enkelte Naturrum skal varetages af lokale foreninger og/eller netværk samt andre interessenter som kommuner, skovdistrikter eller private. Målet er, at nye borgergrupper skal involveres i den lokale formidling af natur, landskab, historie og kultur.
  • Naturrum skal være et støttepunkt, der inspirerer til naturforståelse og friluftsliv
    Naturrum skal tilbyde nytænkende former for naturformidling og inspiration til aktivt friluftsliv.
  • Naturrum skal give mulighed for ro og fordybelse
    Naturrum skal give publikum mulighed for at bruge naturen som et frirum, hvor man kan koble af fra en hektisk hverdag.
  • Naturrum skal udtrykke den lokale identitet
    Naturrum skal udtrykke og understøtte den lokale identitet og formidle lokal natur, kultur- og lokalhistorie.
  • Naturrum skal altid være åbent
    Publikum skal have adgang til Naturrums-faciliteter på alle tider af døgnet.
  • Naturrum skal være i dialog med den omgivende natur
    Naturrum kan være en attraktion i sig selv gennem sin udformning for eksempel gennem arkitekturen og sit indhold, samtidig med at det kan forstærke et sted eller områdets værdi og identitet.
Røsnæs
Naturrum er steder i naturen, hvor du kan være aktiv i det fri, hente ny viden, finde ro og fordybelse og få frisk luft til egne tanker. Her kan du læse mere om de enkelte Naturrum.

Målgrupper

Naturrum henvender sig bredt til lokale foreninger, institutioner, beboere, turister og andre besøgende i alle aldre. Naturrum er samlingssteder, hvor møder mellem mennesker kan ske tilfældigt eller planlagt. Et Naturrum skal være en tryg og inspirerende platform, hvor også den uvante bruger af naturen kan blive motiveret og inspireret til mere friluftsliv.

Om konceptet Naturrum

Naturen i Danmark er rig på muligheder for både udfordrende aktiviteter og stille fordybelse. Ofte er disse muligheder ikke tilstrækkeligt synlige eller tilgængelige. Derfor satte Friluftsrådet, Lokale og Anlægsfonden og Arbejdsmarkedets Feriefond sig for i fællesskab at udvikle et koncept for Naturrum i Danmark.

Konceptudviklingen resulterede i fire pilotprojekter og udgivelse af en bog: Naturrum - naturophold på en anden måde (2012).